Marbella

Leva & bo på
Costa del Sol

Leva & bo på Costa del Sol

Paradiset på jorden!

Paradiset på jorden existerar inte, men nog är Marbella, Costa del Sol en plats där vi alla som bor här på hel eller deltid känner oss väldigt priviligierade. Anledningarna är många; naturen, havet, maten och vinet, klimatet, härliga utflyktsmål, lättsamt umgänge och mycket mer. Listan kan göras lång!

Snabbt och lätt att ta sig hit

Det snabbaste sättet att ta sig till Costa del Sol är med flyg till Malagas internationella flygplats. Det finns fina förbindelser inte bara från de stora svenska flygplatserna, men också från övriga världen. Costa del Sol är mycket internationellt och lockar personer från jordens alla hörn. Många väljer också att köra bil och passa på att njuta av vackra Europa längs vägen.

Klimat

Det är inte för inte som vår kustremsa går under beteckningen Costa del Sol, Solkusten! Klimatet är varmt och torrt på sommaren och det faller normalt ingen nederbörd alls under sommarmånaderna. Juli är den varmaste månaden med en medeltemperatur på härliga 29 grader Celsius. Vintermånaderna är normalt milda med spridda regnskurar. En normal januarimånad är medeltemperaturen 15 grader Celsius. Vädret kan växla snabbt och regnskurar övergår ofta i ett behagligt solsken.

Berg och hav

Solkusten har garanterat något för alla! Gillar du vandringar eller cykling i gröna vackra bergslandskap? Vem säger nej till ett dopp i havet? Eller kanske promenad längs milslånga strandpromenader? För närvarande byggs en strandpromenad ”Senda Litoral” som kommer sträcka sig från Manilva i väster till Nerja i öster. Unikt och mycket vackert! Alla hittar sina egna smultronställen och det finns gott om möjligheter att följa med på organiserade aktiviteter.

Prisläget

Prisläget i Spanien rent generellt är lägre på många produkter jämfört med Sverige. Det gäller mat, restaurangbesök, fastigheter mm. Dock har Solkusten precis som resten av Europa upplevt starka prisökningar på senare tid.

Restaurang- och kaféliv

Utbudet av restauranger och kaféer är enormt längs hela kusten och uppe i bergen! Det finns allt från eleganta Michelinkrogar till enkla strandrestauranger, kallade chiringuitos. Det serveras internationell mat, men även lokala specialiteter som grillad fisk på spett, skaldjur, kall svalkande tomatsoppa och naturligtvis alla typer av goda tapas. Till det ett gott spanskt vin eller en kall öl.

Fritid och kultur, sport

Utbudet av fritidsaktiviteter och kultur är mycket stort inte bara längs Costa del Sol, utan i hela Andalusien. Sevilla, Granada, Cordoba, Cadiz med flera är fantastiska städer att besöka när man vill göra en lite längre utflykt. Lokalt finns förstås golf, padel, tennis, cykling, vandring, gym – ja allt du kan tänkas önska dig. Kusten erbjuder även ett rikt kulturellt liv och i vackra Malaga stad finns ett mycket stort antal intressanta museer av hög klass.

Och när du går med i vår SWEA-avdelning får du nya tips och idéer både genom våra aktiviteter och genom våra medlemmar.

Transporter och infrastruktur

Längst hela Costa del Sol ringlar sig motorvägen A-7, men det finns också en betalmotorväg på delar av sträckan som brukar vara mindre trafikerad. Som komplement till egen bil finns också bussar att tillgå.

Hälso- och sjukvård

Spanien har generellt ett väldigt bra sjukvårdssystem. Längs kusten finns både statliga sjukhus och många privata kliniker.

Språk

De flesta spanjorer uppskattar mycket om man talar spanska med dem, men man klarar sig väl med engelska i de allra flesta situationer.

Skolor

Det finns möjlighet att sätta barnen i en vanlig kommunal skola, men flera svenska och andra internationella skolor finns också. De kommunala skolorna följer spansk läroplan och undervisningen är på spanska.

Sveriges ambassad i Madrid har till uppgift att representera Sverige och den svenska regeringen i Spanien samt främja Sveriges intressen inom en rad olika områden. Ambassaden fokuserar på Sverigefrämjande i bred bemärkelse,…

Sveriges konsulat i Malaga representerar Svenska statens åtaganden och intressen i Spanien. Konsulatet utför de arbetsuppgifter som är nödvändiga för att utveckla och förbättra samarbetet mellan Spanien och Sverige.

Svenskar i Världen är utlands- svenskarnas röst i Sverige. Genom påverkansarbete, råd och stöd gör vi det enklare för svenskar att studera, arbeta eller av andra skäl bo utomlands, men också att…

Svenskt nyhetsmagasin i Spanien.

Svenskt nyhetsmagasin i Spanien.

Svenskt nyhetsmagasin i Spanien.