Network Menu

Genomförda aktiviteter 2014

Här kan ni läsa mer om tidigare aktiviteter samt se bilder.

AKTIVITETER HÖSTEN 2014

Nätverkslunch med julsånger den 11 december på Magna Café

Vi var 13 Sweor och två gäster som träffades för decemberlunch på Magna Café. Det kändes verkligen att julen närmar sig, alla var finklädda och på ett strålande humör. Efter vi intagit lunchen, som var mycket god, så sjöng Monica Sliverstrand några mycket vackra julsånger för oss. Stämningen var fantastisk och när vi nu var så pass få, så kunde via alla passa på att presentera oss lite bättre för varandra. Tack Britten Emme, det var ditt initiativ.

Text och bilder: Eva Roman

 

 

 

Årets sista Frukostmöte med donationsutdelning till svenska skolorna i Marbella och Fuengirola den 27 november

Under årets sista frukostmöte den 27 november delades det ut donationer till Svenska Skolorna i Fuengirola och Marbella. Inte ett öga var torrt när båda skolorna bjöd på vacker julsång. Swea Marbellas ordförande Sandrine Vriesman och Birgitta Pettersson delade med sig av sina erfarenheter under årets VEMA möte i Costa Blanca. Som vanligt erbjöds en utsökt frukostbuffé.

Bilder: Monika von Schantz Text: Christina Radics

_______________________________________________________

Olivoljeprovning i Gamla Stan i Marbella den 24 november

Vi var ett tjugotal Sweor som samlades i d´Olivas butik för att lära oss mer om olivolja.

David, som förestår butiken hälsade oss välkomna med ett mousserande vin gjort på moscateldruvor. Sedan inledde David en interaktiv provning av sex olika olivoljor. Samtliga med beteckningen Extra Virgen och av olika intensiteter och från olika spanska regioner. Vi bjöds på nybakat bröd, som precis hämtats från bageriet, att doppa i oljan. Vi fick lära oss mycket – hur många visste t ex att Spanien är världens största producent av olivolja?

Sedan var det dags Anny att ge oss en introduktion i kosmetiska produkter baserade på olivolja; samtliga gjorda på ekologiska produkter och utan tillsatser.

Avsmakningen avslutades med två olivoljor smaksatta med apelsin respektive citron och till det olika ”röror” (på spanska paté; på franska tapenade) gjorda på oliver.

Vi blev erbjudna att handla med fina rabatter och kön blev lång till kassan när alla ville passa på att få med sig av godsakerna i butiken.

En mycket trevlig eftermiddag som gav mersmak!

Text: Britt-Marie Boudrie  Bilder: Monica Silverstrand och Eva Roman

_________________________________________________________

NÄTVERKSLUNCH PÅ MAGNA CAFÉ DEN 14 NOVEMBER

En mycket trevlig och välbesökt lunch, vi var ett 40 tal kvinnor som träffades för att njuta av den goda maten, umgås med varandra, men inte minst höra Birgitta Bergin berätta om hur hon “födde” en bok. Birgitta berättade inlevelsefullt om hur hur allt började för ett antal år sedan och att hon nu precis har släppt sin tredje bok och har nästan den fjärde boken färdig. Asta Westerholm som ansvarade för lunchen gjorde ett utmärkt arbete.

Text: Eva Roman  Foton: Monika von Schantz och Eva Roman

 

_______________________________________________

Frukostmötet 30 oktober

Mötet var mycket välbesökt och stämningen var som vanligt hög och hjärtlig. Sandrine hälsade några nya Sweor välkomna till SWEA Marbella.

Sandrine informerade också om att vi nu till hösten gör en större satsning för att få fler medlemmar. Om varje Swea kan locka med sig en kvinna som inte ännu är medlem så skulle vårt medlemsantal snabbt fördubblas. De kvinnor som väljer att bli medlem från 1 november behöver endast betala årsavgiften för 2015

Att det var ovanligt många som deltog kanske också hade sin förklaring att dels var Mats Björkman på vårt möte och höll ett av sina mycket populära föredrag om vad som händer i Spanien idag.

Men kanske viktigast på mötet var att donationskommittéen överlämnade SWEA Marbellas donation till Svenska kyrkan i Fuengirola, vår präst, Olle Franzén, tackade så mycket för gåvan och berättade också att från nästa år har vi en ny präst på plats, tidigare verksam i Rotterdam.

Text: Eva Roman  Bilder: Fia Ensgård

____________________________________________________

SWEAS FÖRFATTARAFTON MED NATHAN SHACHAR  (Text Anna Dahlberg Edström)

Under stor iver har några Sweor under våren och sommaren planerat en författarafton i Marbella.

För några år sedan var Spanienkännaren Thomas Gustavsson inbjuden till Marbella för att berätta om sin senaste bok Spanien, ”En färd genom historien”. Evenemanget drog fulla hus och många köpte hans böcker.

När det ryktades att spanjorerna tänkte ge spanskt medborgarskap till sefardernas ättlingar, det vill säga, ättlingar till de judar som drevs ut ur Spanien i slutet av 1400 talet, tändes en ide´.  Några hade läst boken ”Den gåtfulla passionen” som är en jättelik och mångfacetterad essä om den spanska världen skriven av Nathan Shachar. Boken är en klassiker och belönades med Gerard Bonniers essäpris.

Att få träffa Nathan Shachar, höra honom berätta om Spaniens historia och dess anknytning till judarna och judarnas historia föreföll vara en intressant ide.

Under sommaren pågick så en konversation via mail med författaren och aktiviteter för att garantera att evenemanget hade en budget som skulle hålla.

Den 7/11 gick  det hela av stapeln.  Sponsorer var La Caixa Obra Social, Sydkusten, och hotell Townhouse i Marbella.

Biljetterna var slut en vecka innan, och lokalen som rymmer 80 personer var full.  Särskilt roligt var det att Swea kunde bjuda in andra än Swea medlemmar och att intresset var så stort.

Mötet pågick hela kvällen med föredrag, frågor och en paus för vin, tapas och mingel.

Somliga hade läst nämnda bok och var väl förtrogna med de historiska händelserna, och för andra väcktes nyfikenheten inför de dramatiska och tragiska händelserna som beskrivs.

Efter en något trevande inledning steg stämningen och innan kvällen var slut hade författaren med sin kunskap och sin verbala förmåga samlat ett andäktigt auditorium som tacksamt vände hemåt, säkerligen för att ytterligare fylla på sina kunskaper om händelserna i det gamla Spanien.

_____________________________________________________

Vandring i El Torcal de Antequera
El Torcal blev 1929 Andalusiens första nationalpark och är känt för sina otroliga kalkstensformationer som formats av vatten och vind under nästan 200 miljoner år!
I lördags samlades 18 st morgonpigga Sweor och 2 st Swea-hundar för att gemensamt åka upp till El Torcal. Även om jag själv varit i Torcal många gånger så är det alltid en lika häftig känsla när man åker upp de sista kilometerna till parkeringen och man börjar ana mer och mer vad det är för landskap man ska vandra i. Det känns ibland som det är ett månlandskap man vandrar i för att i nästa sekund ändra sig till ett nästan trollskt landskap.
Bakvänd som jag är så gick vi den längre rundan från mål till start och jag misstänker att en del undrade varför, men jag gillar när man får vara lite för sig själv och inte trängas med alla hundratals av vandrare som efterhand som de vaknat fyllde berget.
Inför nästa vandring så tänker jag dock lägga in obligatoriska vatten-  och kaffepauser då jag aldrig varit med om att ha haft med mig så snabba vandrare eller hundar för den delen.  Konditionen hos Sweorna är det definitivt inget fel på!
Innan hemfärd samlades vi och åt en bit ute i det vackra vädret och njöt av att titta på alla häftiga stenformationer som man inte kan se sig mätt på.
Text och bilder: Lotta Lindberg

 

________________________________________________________

Regionmötet hölls i Costa Blanca 2-6 oktober.

Mötet med andra Sweor är det som betyder något och Vi känner fortfarande värmen och upprymdheten över att ha fått möjligheten att träffa så många härliga kvinnor  under Regionmötet i Costa Blanca. Vi har fått nya spännande kontakter, fått många nya bra idéer, haft oerhört trevligt, skrattat hejdlöst, och ätit alldeles för mycket.

Text: Birgitta Pettersson Bilder:Sandrine Vriesman. Under bilderna ligger Fia Ensgårds berättelse, Resan som inte blev av

Resan som inte blev av..

Varje resa börjar egentligen långt innan avfärd för mej. Jag planerar, googlar och undersöker vad som kan vara av intresse. Sedan blir det en hel del att-göra-listor för att verkligen få koll på läget. Ja för det är ju lite så jag är ,kontrollant ut i fingerspetsarna. Denna resa började alltså precis så när jag såg att det skulle bli ett VEMA-möte i mitt egna hemland och på en ort jag ännu ej besökt.

Oj så intressant det lät men sen kom ju den där första käppen i hjulet, datumen, 2 till 5 oktober..

Och jag som sedan länge hade inplanerat en storstädning av vår uthyrningslägenhet innan de långtidsboende skulle komma.

Min mer praktiska make ansåg att det går att ordna med att någon annan gör detta och att jag åker iväg. Jag ville ju åka..ja jo men då kan jag ju inte kontrollera att allt blir 100% bra om någon annan gör det . Vånda, vånda

Jag fortsatte att läsa programmet och allt såg verkligen lockande ut. Och tillslut släppte jag greppet och mitt kontrollbehov. Jag anmäler mej och börja titta på hotell och vilket jag ska välja. Faller för hotell Masa där både middag och VEMA-mötet ska hållas. Fast mest föll jag för den uppvärmda poolen och det är ju onekligen lustigt med tanke på att poolbad kan jag ju njuta av rätt många månader hemma. Det var väl den inbitne svenskan som kom fram.

Hittar en bra o billig sajt och beställer enkelrum ink. frukost och detta kostar bara 65€ per natt vilket är långt under Stockholms hotellpriser.

Strax efter kommer det mail om att det är möjligt att söka stipendium för att åka på VEMA-mötet. Gäller bara att man uppfyller de angivna kraven. Jag fyller i och motiverar och blir ännu mer motiverad!

Jag ska om jag får stipendium, fota alla möten mellan dessa kvinnor från så många olika länder. DET kan bli väldigt roligt!

Den dag jag fick beskedet att jag fått stipendium var jag stum av förvåning. Jag? fick jag det?? Ja jag fick inte bara stipendium utan även en otroligt stor och vacker blombukett och många, många glada tillrop över att jag fått det! Men så härlig känsla. Och vi var flera stycken som skulle åka dit! Och två av oss var stipendiater!

Jag hade en förhoppning om att få flyga, det går fort och man slipper en massa onödigt besvär. Den tanken fick jag släppa rätt fort för till Torrevieja flyger man inte från Málaga. Det är bara så..Nåja vi som skulle åka fick till ett möte där vi genast satte igång med vår planering inför vår gemensamma resa. För gemensamt skulle vi färdas dit, det var vi alla överrens om. Jag tog på mej att kolla om vi åtminstone kunde åka tåg för tänk så trevligt att sitta i en kupé och kunna prata och umgås. Men flera ville åka bil i första hand..Och nu började vårt letande. för är man inte av den morgontidiga typen så kunde vi inte åka tåg eftersom det avgick från Málaga redan i ottan och buss nej det fungerade inte heller. Så då var vi tillbaks till detta med bil.

Men då kom det ytterligare en käpp i hjulet.Vi som är lyckligt lottade och bor i Andalucien ska minsann hålla oss innanför våra gränser när det gäller hyrbilar. Här ska inte köras iväg så långt som från Marbella till Torrevieja i hyrbil. Men vi gav oss inte utan flera av oss fortsatte kontakta personer vi vet jobbat på uthyrningsföretag, ringde och mailade alla tänkbara företag.

Men det slutade med att en av kvinnorna som också skulle med var villig att låna ut sin privata bil. En bil för fyra till oss fem.. Hur skulle jag göra nu? Jag som är fostrad och även uppfostrat till att alla oavsett ålder ska ha bilbälte i de bilar de färdas i. Kan man göra avkall både på sitt kontrollbehov och sina principer för att få färdas till ett resmål jag gärna ville till?

Jag blundade och svarade ja till mitt inre.

Men med redan två käppar i hjulen under planeringsstadiet så sattes den tredje och avgörande käppen in morgonen innan avfärd. Väskan är packad, alla papper är med, kamerans batteri är laddat, allt är precis helt klart för avfärd.

Då vaknar jag med rejält hög feber och en svår förkylning och är tvungen att boka bort hela resan, hela min upplevelse går om intet.

Men glädjen över att blivit tilldelad ett resestipendium och planeringen innan har jag kvar som minne för resten av mitt liv.

Fia Ensgård

 

________________________________________________

Frukostmötet 25 september var välbesökt.

Det kramades och kvittrades extra mycket då vi alla njöt av att säsongen nu dragit igång ordentligt!  Sandrine och Mi välkomnade oss med apelsinjuice i champagneglas vilket inbjöd till spontant morgonmingel – classy! Därpå talade Sandrine lite om höstens begivenheter. Birgitta P mottog en blomsterbukett (som matchade hennes klänning perfekt) och tillönskades ett innehållsrikt och spännande VEMA RM möte i Torrevieja. Vi längtar redan efter att få ta del av dina intryck, Birgitta! 
Fia skulle också ha deltagit men fick tyvärr stanna hemma pga sjukdom. Sorry Fia! Silvia Landbrieff, inbjuden av Marianne Sydow, demonstrerade sina ”move-smiles” som sprider välmåga både i kropp och själ och Majlis Andersson önskade oss välkomna till nästa nätverkslunch 10 oktober i Malaga.

Text: Margareta Kastengren  Bilder: Fia Ensgård

____________________________________________________________

Vår Kick-off blev en mycket lyckad start på höstens aktiviteter

69 glada Sweor samlades den 30 september till årets Kick-off i trädgården på restaurante El Gamonal i San Pedro. Kvällen bjöd på mingel med cava och mycket goda tapas, frågesport, lotteri och uppträdande av fantastiska flamenco dansöser. Stämningen var hög med mycket skratt och glamm. Mer om om detta evenemang kommer du att kunna läsa i vår tidning som kommer inom kort.

 

Text och bilder: Birgitta Hunn

 

Aktiviteter våren 2014

Nationaldagen i Monda Mina små rader efter vår lyckade nationaldag. SWEA-sammankomster i det lilla formatet kan rekommenderas. Likaså knytkalas där de medhavda rätterna dukas upp till en spännande buffé. Trivselfaktorn blev väldigt hög. Alla hjälptes åt med allting. Tänk att en SWEA-sammankomst kan bli så internationellt mångfaldig. Frankrike, Holland, Sydamerika, Polen, Chile och Tyskland var representerade denna härliga dag, där vi alla kände en tacksamhet för vår svenska identitet. Monica o Marianne bjöd på strålande underhållning. Grannarna jublade. Sweor det är ingen uppoffring att öppna upp sitt hem! Tvärtom. Mitt glada kylskåp är nu fyllt med läckra rester av allt gott som blev över. Tack alla ni som förhöjde denna dag. Kram Britten. Från SWEAs styrelse vill vi tacka Britten och Monica för att ni ordnat ett så fint firande av Sveriges nationaldag. Vi är glada för att Britten så generöst välkomnade alla i sitt hem.

Text: Britten Emma  Bilder: Sandrine Vriesman

 

Vårens sista Frukostmöte den 29 maj

En liten skara Sweor samlades den 29 maj till vårens sista frukostmöte på Centro Forestal. Fia Ensgårds lättsamma föreläsning om kommunikation och varför det kan bli så tokigt ibland var mycket uppskattad och resulterade i många glada skratt och livliga diskussioner. Sandrine presenterade också valda delar av höstens mycket intressanta program. Styrelsen har i år beslutat att dela ut två stipendier för resor till årsmötet på Costa Blanca. Vinnarna presenterades av Sandrine Vriesman och Christina Radics. Stipendiaterna är Fia Ensgård och Birgitta Pettersson. Klicka på “Resestipendiet” för att läsa jyruns motivering Resestipendiet Det officiella överlämnandet av stipendierna kommer att ske på Nätverkslunchen den 12 september.

Text: Birgitta Hunn Bilder: Sandrine Vriesman

 

Årets andra nätverkslunch

Årets andra nätverkslunch hölls på trevliga Magna Café den 14 mars. 18 underbara Sweor bjöds som vanligt på ett glas cava vid ankomsten. Dagens tema var ”Din nya livsstil! Din hälsa!”, ett stort ämne som bidrog till en del intressanta diskussioner. Värdinnan, Betina Fredriksson, delade med sig av sin 20-åriga kunskap och erfarenhet inom området. Siv Nilsson, Britten Emmes bekant och medlem i SWEA på Franska Rivieran, berättade om ett spännande liv bland annat som revyartist. Martha Perez informerade om att Soltjänsten Homeservice har ingått ett samarbete med Sanyres Puerto Banus (vårdhem och seniorlägenheter). Den 4 april kommer de att ha ”öppet hus” och berätta mer om samarbetet. Då blir det även visning av vårdhemmet och lägenheterna. De återkommer med inbjudan via mejl och Facebook. Fia Ensgård och Jenny Ström berättade att Babben Larsson och Adde Malmberg gästar Marbella den 10 oktober. Jenny Ström talade om att SWEA söker en ny webbredaktör. Sedan tipsade Helena Johansson om en nyutkommen bok, med titeln “365 dagar”. Boken förklarar varför olika högtider firas i Spanien. Hon berättade också att Eivy Flodins dotter Carolina har tagit med sig butiken på Nybrogatan i Stockholm hit. Alla som vill får ta del av detta onsdagen den 2 april kl. 14.00 – 20.00 på Nordic Royal Club.

Text: Betina Fredriksson, Bilder: Monika von Schantz

 

En fartfyllt modevisning i april

Den 10 april bjöd SWEA på en fartfylld modeshow med kläder från butikerna Nina B, Gunnels Fashion, Twist, Los Naranjos Golfshop, Marbella Classic Golf och designern Britten Emme på Andalucia Plaza, H10, i Nueva Andalucia. De drygt 70 deltagarna bjöds förutom på mode, till medryckande musik, på vin och tapas, mingel och gemenskap. De tio proffsiga Swea-modellerna bar upp kläderna perfekt, alltifrån sportiga out-fits till fantastiska festklänningar. Samtliga butiker uttryckte sin uppskattning av visningen efteråt. Det har även blivit ett stort gensvar från positiva Sweor både på facebook och via e-mejl. Konferencier för dagen var Birgitta Bergin och den medryckande musiken framfördes av spansk DJ. Linda hade gjort de fantastiska hårarrangemangen och Charlotte stod för proffssminkningen. Fotograf var Camilla Grahn. Showen var fullbokad veckor i förväg trots att man hade ökat på antalet platser baserat på förra årets statistik. Sittningen var som på vilken proffsig modeshow som helst med stolar placerade i rad utmed catwalken. Showen avslutades med att de 10 Swea-modellerna tillsammans kom upp på podiet i färggranna ponchos som de svängde runt i takt till musik av Duffy och publikens applåder. Därefter kom även butiksinnehavarna upp på scenen och dagen avslutades med att vinsterna från lotteriet delades ut till de glada vinnarna.

Text: Birgitta Pettersson Bilder: Camilla Grahn

Modevisninh våren 2014  Fler bilder om du klickar på länken

 

SWEA Nätverkslunch i maj, Christina Radics var dagens värdinna.

Nätverkslunchen den 9 maj på Magna Café bestod av en nätt grupp sweor med samma passion för människans bästa vän; Hunden.
Anna Frick höll ett informationsrikt och roligt föredrag om hundar och hundträning.  Det blev många frågor och ännu fler skratt.
Vi serverades oxfilé med bacon och maräng med blåbärsglass till efterrätt. Till skillnad från andra dagar bjöd denna fredagen på lite moln och svalare temperatur, runt 24 grader.
Text och bilder: Christina Radics

 

Som alltid ett trevligt frukostmöte den 24 april. 

Sandrine Vriesman berättade lite om VEMA, Christina Radics om stipendiet som kommer att erbjudas två Sweor för att åka till regionsmötet i oktober på Costa Blanca, och Kajsa Fridberg som var värdinna bad om feedback efter sista utgåvan av Swea-bladet.

Text: Eva Roman   Bilder: Kajsa Friberg

 

Årets andra nätverkslunch hölls på trevliga Magna Café den 14 mars.

18 underbara Sweor bjöds som vanligt på ett glas cava vid ankomsten. Dagens tema var ”Din nya livsstil! Din hälsa!”, ett stort ämne som bidrog till en del intressanta diskussioner. Värdinnan, Betina Fredriksson, delade med sig av sin 20-åriga kunskap och erfarenhet inom området. Siv Nilsson, Britten Emmes bekant och medlem i SWEA på Franska Rivieran, berättade om ett spännande liv bland annat som revyartist. Martha Perez informerade om att Soltjänsten Homeservice har ingått ett samarbete med Sanyres Puerto Banus (vårdhem och seniorlägenheter). Den 4 april kommer de att ha ”öppet hus” och berätta mer om samarbetet. Då blir det även visning av vårdhemmet och lägenheterna. De återkommer med inbjudan via mejl och Facebook. Fia Ensgård och Jenny Ström berättade att Babben Larsson och Adde Malmberg gästar Marbella den 10 oktober. Jenny Ström talade om att SWEA söker en ny webbredaktör. Sedan tipsade Helena Johansson om en nyutkommen bok, med titeln “365 dagar”. Boken förklarar varför olika högtider firas i Spanien. Hon berättade också att Eivy Flodins dotter Carolina har tagit med sig butiken på Nybrogatan i Stockholm hit. Alla som vill får ta del av detta onsdagen den 2 april kl. 14.00 – 20.00 på Nordic Royal Club.

Text: Betina Fredriksson, Bilder: Monika von Schantz

 

Årets första nätverkslunch hölls på Magna Café på Alla hjärtans dag den 14 februari.

Uppslutningen var stor och 40 stycken Sweor och gäster bjöds på Cava med jordgubbar dagen till ära. Lokalen var dekorerad med temat Alla hjärtans dag, vilket ökade på den fina stämningen ytterligare. Britten Emme berättade om när hon sytt upp en helrosa dress till Agneta Fältskog med ett urklippt hjärta mitt på naveln. Idag kan man se dressen på ABBA museet i Stockholm. Birgitta Bergin presenterade vårens program och SWEAs nya ordförande Sandrine Vriesman presenterade sin nya styrelse och sina planer om hur hon vill jobba som ordförande. Monica Silverstrand påminde om Lill-Babs framträdande på kusten och Camilla Grahn berättade om den golftävling som kommer att hållas som stöd för Svenska kyrkan här nere. Avslutningsvis så drogs en vinnare till en pralinpåse. Alla gästerna fick gissa hur många praliner påsen innehöll och den lyckliga vinnaren var gästen Pian Whyatt. Dagens värdinna avslutade lunchen med att läsa en dikt av Henrik Valentin, Alla Hjärtans Slag.

Text: Mona Gavrell  Bilder Sandrine Vriesman och Fia Ensgård

 

Henrik Valentin

 

SWEA Marbellas årsmöte på Los Naranjos, den 4 februari 2014

53 medlemar närvarade, och som vanligt var stämningen hög, alla var glada att se varandra. Ordförande Christa Alfredsson öppnade mötet, och efter styrelsens presentation lästes 2013 års verksamhetsberättelse igenom, 2013 års resultat redovisades, donationer godkändes och budget för år 2014 fastställdes. Det valdes även nya styrelsemedlemmar. Sandrine Vriesman valdes in som ny ordförande, Maria Pia Schultz valdes till kassör, Birgitta Pettersson och Christina Radics valdes in som ledamöter. Kvar i 2014 års styrelse sitter Birgitta Bergin, nu som vice ordförande, Birgitta Hunn som ny sekreterare, Jenny Ström, medlemsansvarig, Kajsa Fridberg, annonsansvarig, Eva Willenheimer och Lotti Ander, ledamöter. Christa K Alfredsson avgick som SWEA Marbellas ordförande men har nu valts till ny regionordförande för VEMA. Övriga avgående var Moncia Haglund, Malinda Sunesson, Christina Hagelborg och Margareta Kastengren, som alla avtackades med blommor och blader. Efter mötet blev det mingel med cava i sedvanlig ordning, och till middag serverades laxsallad som förätt, kycklingstuvning som varmrätt och mandelkaka till efterrätt.

Text: Camilla Grahn Bilder: Monika von Schantz

 

Härligt frukostmöte med 35 glada Sweor, den 30 januari

SWEAs stipendietagare Malinda Sunesson berättade om sina upplevelser från Världsmötet i Bologna. Efter det presenterade Brigitta Bergin vårens härliga, spännande och varierande program. Christa Alfredsson informerade om årsmöte och följande fest som äger plats den 4 februari och Sandrine Vriesman informerade om nya hemsidan. Bilder: Fia Ensgård

AKTIVITETER under 2013 Intensivt frukostmöte med Sweorna i Marbella, den 28 November  Ja, det var mycket som skulle hinnas med när Swea Marbella hade sitt senaste frukostmöte på Centro Forestal Sueco. Först ut var en klass från Svenska skolan som bjöd på ett smakprov ur kommande Lucia-repertoar, det kändes onekligen att nu är det bara ett par veckor kvar till jul! Att samma klass blev mottagare av Swea Marbellas årliga donation, blev ju helt naturligt, men donationen gagnar givetvis hela Svenska skolan som med rektor Annika Schanke i spetsen mottog € 500 i form av bokpaket som barnen ivrigt öppnade. Att bejaka läsandet på svenska är oerhört viktigt betonade rektor, då så många av eleverna är flerspråkiga hemma. Donationskommittén i år bestod av Margareta Kastengren, Ulla Redestam, Inger Asplund och Christa Alfredsson. Därefter vidtog Sydkustens chefredaktör Mats Björkman och redogjorde mycket inspirerande, vältaligt och initierat om läget i Spanien både politiskt, ekonomiskt, socialt och kulturellt. Alltid lika uppskattat av Sweorna! Frukosten besöktes av ett drygt 40-tal personer och värdinna var Lotti Ander. Efter två intensiva timmar avslutades sammankomsten med en uppmaning av julmiddagskommittén att vi inte skulle glömma bort att anmäla oss till julmiddagen den 4:e december! Text: Lotti Ander Bilder: Lotti Ander & Margareta Kastengren

En härlig nätverkslunch med 28 Sweor och 10 gästerden 8 November på Magna Cafe!!

En härlig kväll blev det på restaurang El Castillo med Mårtengås middag, den 10 November På Mårtens afton söndagen den 10 november firade SWEA traditionell Mårtengås middag på restaurang El Castillo uppe i Benahavis. Middagen startade med Svartsoppa och tillhörande krås, äppelhalvor marinerade i kanel och sherrymarinerade katrinplommon. Därefter följde själva gåsen med gräddsås, rödkål, potatis och brysselkål med mer äppelhalvor och katrinplommon för dem som önskade. Avslutningsvis serverades äppelkaka till dessert. Allt finns med på det bildgalleri som togs under kvällen både mat och glada gäster. Text och bilder: Mona Gavrell

 

Aktiviteter 2013

Se alla bilder här    Andalusian Flora, den 6 November 2013 Det var ett intressant föredrag av Lennart Ekman som inspirerade till att gå ut och titta på växterna i vår omgivning lite noggrannare. Dessutom vin, tapas och lotteri.

Nätverkslunchen den 11 oktober, med textilkonstnärinnan Charlotte Johannesson Lunch 1013Soligt oktoberväder och 13 Sweor och 5 gäster samlades på Magna Café för att lyssna till textilkonstnärinnan Charlotte Johannesson berätta om sitt konstnärskap som sträcker sig från vävning, knyppling och papperstillverkning till digital datorgrafik på 80-talet och nu akrylmålning. Ett urval bilder snurrade som bildspel på dator under lunchen. Dottern, Malinda Sunesson, var värdinna. Text och bilder: Malinda Sunesson

 

Meditation på stranden den 19 september

Medan solen sakta sänkte sig över Medelhavet och månen istället blev synlig fylldes vårt inre av lugn och stillhet….. Vi var 15 kvinnor som möttes på stranden för att meditera , ackompanjerade av vågorna. Vi provade olika tekniker och har nu fått redskap att fortsätta på egen hand. Frukt och förfriskningar avslutade kvällen. Tack alla ni som delade denna härliga kväll med oss! Eva Willenheimer och Kickie Hagelborg

 

Visit till kustradio, den 17 april

Onsdagen den 17 april samlades ett glatt gäng Sweor för att få göra ett studiebesök på Kustradion. Radiochefen Jennie Jonsér mötte upp på Feriaplatsen i Fuengirola och innan besöket på radion, äter vi lunch på den danska café baren Mix Lounge. Där fanns många goda smörrebröd att välja på bland. Rödspätta med remouladsås, grönländska räkor, stekt sill, rökt ål med äggröra och Veterinärens Nattamat (pastej med saltkött) var några av de härliga påläggen. Så var det dags att gå upp i studion, där vi möttes av Jennies medarbetare Ulf Ekegren. En känd radioröst som vi nu fick träffa i verkligheten. Kan berätta att han är lika trevlig som han låter. Jennie berättade för oss om hur det är att driva en radiostation och bekymren hon haft med att massor av radiostationer som sänder i Andalusien saknar licens och att myndigheterna beviljar en licens vart femte år. Så då förstår man, hur svårt det är att få en sådan licens. På Internetradion är det lättare och där har Jennie alla tillstånd. Kustradion går att lyssna på via internetradio över hela världen, t.ex. på din egen dator. På Kustradions hemsida www.kustradion.es kan man få massor av information. Jennie skriver dagbok om vad som händer nere på kusten, och Facebooksidan har 1500-2000 besök i veckan. Ett tips är att om du är med i Facebook kan du klicka på gilla på Kustradions hemsida och få all information direkt till din egen Facebookssida. Ett nytt projekt som Jennie och ett filmteam håller på med och som kommer att ligga på hemsidan är en informationsfilm om Costa del Sol. Allt från sevärdheter, kyrkor, gator, ja allt som man behöver kunskap om på kuststräckan. Turistbyråerna och företagen på kusten kommer att engageras i projektet. Vi Sweor fick också sitta med i studion och medverka i eftermiddagens program. En spännande upplevelse. En hel timma intervjuade Jenny olika Sweor. Agneta Bengtsson berättade om sina 40 år på kusten. Hon bodde redan här nere under Frankotiden och har verkligen mycket spännande att berätta om sitt liv här i Spanien. Anne-Sofie Frånberg som varit ordförande i SWEAs förening i Fuengirola beskrev svårigheterna att få Sweor att vilja engagera sig i styrelsearbete och att man tyvärr till sist var tvungen att lägga ner verksamheten. Kajsa Frånberg, en av våra yngsta Sweor, berättade om den nystartade mamma barn gruppen och tyckte att det var roligt att SWEA har både unga och äldre medlemmar. Kerstin Ruth Farstad berättade hur hon och hennes make vaknade av att deras hus var helt rökfyllt och hur den stora branden som drog fram över Costa del Sol drabbade dem. De har sedan kämpat för att återställa sitt hus, och att deras vänner varit ett fantastiskt stöd och stöttat dem på alla tänkbara sätt. En som också har en fantastisk levnadshistoria är Britten Emme kunde berätta om sina resor värden över, där hon träffat många intressanta Sweor. Speciellt minns hon sina resor och modvisningar i USA. Ja, så har vi i SWEA fått vara med och se hur man gör radio. Det var en intressant och givande upplevelse. Vi tackar för att vi fick komma till Kustradion. Att träffa denna sprudlande Jenny Jonsér och höra hennes glada skratt gör att det känns som om man själv fått en vitamin injektion. Text och bilder: Mona Garvell

 

Nya upplevelser och skön avkoppling med “prova på” inom nya temat “Hälsa Träning Välmående”, den 4 April

Vi var elva Sweor som trotsade ösregnet i torsdags och möttes hemma hos Susanna Eriksson för premiären av det nya temat Hälsa Träning Välmående. Tillsammans med Eva Willenheimer, Betina Fredriksson och Kickie Hagelborg erbjöd de oss en “provapå” möjlighet av sina respektive behandlingstekniker som alla syftar till att öka välbefinnandet. De presenterade i korthet vad vi hade att vänta oss av deras behandlingar och hade arrangerat fyra stationer av massagebänkar eller i Betinas fall, magnetmadrass, för oss förväntansfulla att cirkulera kring. Jag började på hennes madrass där hon visade hur hennes japanska magnetmassage fungerar. Med hjälp av en magnetisk kavel eller en slags rulle som hon för upp och nerför ryggen, stimulerar hon de hundratusentals nervtrådar som löper längs ryggraden. Det var mycket skönt och fick mina spänningar i skulderbladen att släppa. Sedan fick jag en naturlig facelift av Kickie som förklarade varför man inte behöver använda kniven för att få ett friskare och yngre uttryck. Metoden bygger på både akupressur och ansiktsreflexologi och det lätta handlaget ökar blodcirkulationen och syresättningen vilket gör huden mer elastisk och ger en frisk lyster. Samtidigt bidrar massagen till att lösa upp muskelspänningar i ansikte, hals och huvud och öppnar för djup avslappning. Mellan behandlingarna tassade vi runt som små velourtomtar i våra myskläder och drack uppiggande jos med antioxidanter och annat nyttigt, som choklad. Alla fick minst 15 minuters behandling och man hade dessutom möjlighet att lyssna på och studera hur de fyra terapeuterna behandlade de andra. Susanna t ex som arbetar med manuellt lymfmassage, berättade om de 600 lymfknutor vi har i kroppen och hur hennes lätta handrörelser rytmiskt bearbetar det yttersta hudlagret för att påskynda lymfan att transportera slaggprodukter, virus, bakterier, ödem ut ur kroppen via lymfsystemet. Manuell lymfmassage syftar till att öka blodcirkulationen och på så sätt öka syre och näringstillförseln till cellerna. Därför används metoden t ex i samband med ansiktsbehandlingar och vid kosmetiska ingrepp som ansiktslyftningar. Min sista behandling hos Eva var lite omtumlande. Hennes metod heter BodyHarmony och handlar om att genom beröring väcka kroppens självläkande kraft. Varje behandling är personlig förstås och befriar just den personen från spänningar, obehagskänslor eller smärta. Med hjälp av hennes varma helande händer kom jag ner i djup avslappning och när hon höll händerna kring mitt huvud så hörde jag hur det liksom sprakade inuti huvudet. Efteråt kände jag mig ”lättad” det var som en massa bekymmer, oro och annat skräp släppts ut. Uttrycket ”att rensa skallen” fick en helt ny innebörd för mig! Efter tre timmars trevligt samkväm och sköna behandlingar tackade vi alla Kickie, Betina, Eva och Susanna och var rörande eniga om att det här måste vi göra om! Text och foto Lotti Ander