Senaste nyhetsbrevet från vår ordförande

 

Kära Sweor,

tiden springer i väg och det har redan gått mer än en vecka sedan jag kom tillbaka från vårt Världsmöte i Fort Lauderdale, som jag kommer att berätta mer om, såväl i en separat rapport som en kort summering nedan.

Värmen har kommit tillbaka till Kusten med besked och jag som just nu befinner mig i Sverige kan konstatera att sommaren även har anlänt till Sverige. Allt står i blom, det hann aldrig bli något mellan hägg och syren, för allt har redan slagit ut. Jag missade som vanligt blomningen av mitt japanska körsbärsträd, men grannarna skickade bilder till mig (så jag vet vad jag går miste om när jag inte är i Sverige). Det är så vackert att det nästan gör ont, denna underbara skira grönska. Lite synd att det går så fort.

Utöver information om Världsmötet tänkte jag belysa styrelsearbetet, vår enkät som vi skickade ut till er tidigare i vår samt Ukraina projektet

 

SWEA VM, Fort Lauderdale 28–30/4

Det var som vanligt väldigt kul att återse Sweor från världens alla hörn och göra nya bekantskaper från andra avdelningar i vår stora “Community”.

Det var ett välordnat Världsmöte med ett bra och intressant program, såväl under Internationals dag som Regiondagen.

Dag 1 (International dagen) fick vi en presentation av Svenska Institutet, deras arbetsuppgift och vad de gör för att komma ut med så mycket Sverigeinformation som möjligt. Prinsessan Madeleine gästade oss och berättade bland annat om sitt arbete för Childhood samt avslutningsvis fick vi lyssna på Maria Thorsson, mobil präst i Nordamerika. Ni är kanske några som kommer ihåg Maria, hon tjänstgjorde som präst hos oss på Kusten för några år sedan.

Dag 2 (Regiondagen), denna dag jobbade vi i arbetsgrupper med olika teman.

Jag har gjort en utförlig rapport, “Rapport från Lauderdale” som ni kan läsa mer om, såväl på vår hemsida som på SWEA Marbella FB-sidor.

 

Styrelsearbetet

Styrelsearbetet rullar på och jag har en fantastisk styrelse, vi tar alla stort ansvar och visar respekt för varandras arbete. Programgruppen med Rozita och Anna-Karin i spetsen, gör ett strålande arbete med sitt innehållsrika och varierande programutbud. Malin vår webbredaktör gör ett otroligt fint jobb i att hålla våra sociala medier uppdaterade. Malin har dock en väldigt hög arbetsbelastning, då hon även håller på att skifta över den gamla hemsidan till SWEAs nya webbplattform. Jag skulle därför gärna vilja göra ett upprop om någon kan tänka sig att arbeta tillsammans med Malin och på så vis avlasta henne. Du behöver ha lite kunskaper i WordPress och gärna också Canva eller annan bildhantering. Välkommen att höra av dig. Lena, vår kassör är en klippa, jag behöver inte oroa mig för att inte alla dokument, kassa och konto är i ordning och sist men inte minst så har vi vår nya sekreterare Ulla, som har tagit över Christinas roll med bravur. Så vi har en bra plattform att jobba ifrån och trevligt har vi dessutom.

 

Utvärdering av vår undersökningsenkät.

Anna-Karin har gjort en sammanställning av utfallet på den enkät vi skickade ut till er för några veckor sedan. Formuläret skickades till 120 medlemmar och 44 Sweor har svarat.

Ni var överlag positiva till det mesta som vi gör och om jag plockar några av svaren så ser det ut så här. Där procentsatserna är mer än 100% så beror det på att ni hade möjlighet att ge mer än ett svar.

  • 50% har varit på 1–3 aktiviteter, 20% har varit på 3–6 aktiviteter och 30% har varit på fler än 7 aktiviteter.
  • 70% anser att priset ej har någon betydelse (om det är tillräckligt intressant), medan 30% vill ha maxpris 60€
  • 90% menar att luncherna är trevligast, 70% vill ha föredrag och 40% tycker om vandringar
  • 60% tycker att en utflykt ska vara max 4–6 timmar, 40% menar att det är ok med 7–10 timmar.
  • 90% föredrar aktiviteter på eftermiddagen, 45% vill ha aktiviteter på kvällen.
  • 75% anser att antalet aktiviteter är lagom, 25% vill inte ha fler aktiviteter

 

Ukraina-projektet

”Projekt Ukraina” går framåt och den kommitté som arbetar med utvärderingen av de ideér som vi presenterat kommer att ha nästa möte den 25/5 för att se om vi kan nå ett resultat. Personligen ser jag det enda möjliga alternativet att vi går med en “global” organisation med svensk anknytning. Jag tror inte att vi kan engagera Sweor runt om i världen genom att satsa på små lokala projekt. Jag har kontakt med SOS Barnbyar samt Childhood. Bägge är kända organisationer och har ett gott rykte. De arbetar dessutom redan i och med Ukraina. Jag kommer att ha nya diskussioner med dem i veckan som kommer för att se om/hur vi kan forma ett projekt kring hur SWEA kan hjälpa till inom ramarna för SWEAs stadgar, det vill säga att det på något sätt främjar svensk kultur, svenska traditioner eller svenska språket. Jag kommer att redovisa mitt resultat av dessa diskussioner på gruppens nästa möte den 25/5.

Nu går vi mot vårens avslutning som blir den 6 juni i samband med Nationaldagsfirandet. Plats är ännu inte bestämd men det lutar åt något strandnära och vi kommer även att bjuda med familjen, där vi kommer att “leka” och äta tillsammans. Hoppas vi ses då!

Avslutningsvis en bild på vår regionstyrelse (VEMA) från vår Galamiddag i Fort Lauderdale.

Önskar er alla en fortsatt fin vår,
Monica

PS och vad fint att länderna i våra hjärtan, placerade sig så bra i Eurovision, 2: a (Spanien) och 4:a (Sverige). Inte fy skam eftersom vi redan på förhand visste att Ukraina skulle vinna.