Network Menu

Genomförda aktiviteter 2020

Mandelblomsutflykt 5 februari
Vår trevliga tripp började med en resa på Ruta de la Pasa de la Axarquia på vår väg upp till byn Moclinejo. Under vår tur upp till Moclinejo kunde vi njuta av vacker natur med böljande berg, olivodlingar, mandelblom och avokadon. Väl uppe i byn mötte vår guide Marina upp oss och tog oss  med till muséet Casa Museo Axarquia och som även brukar kallas för Andaluciens Gaudihus, inspirerat som det är av Gaudis arkitektur. Museét ägs av Antonio Montañez som är byggherre till denna osannolika byggnad. Det är ett intressant hus på många sätt, inte bara för sin arkitektur utan också för den stora konstsamling av regionala konstnärer som finns representerat här.
Efter vårt besök i Gaudi-huset, åkte vi vidare till Monachil, en väldigt liten pittoresk by som ligger i utkanten av Parque Nacional de Sierra Nevada. Där får vi en tre-rätters lunch på byns (enda) restaurang Reyes. Mätta och belåtna tog Marina oss vidare till ortens vinmuseum och avslutningsvis till Bodegan Dimobe där vi fick en lektion i skillnaden mellan Malaga viner och viner med ursprung Montes de Malaga. Skillnaden ligger i sockerhalten. Vi fick också provsmaka tre olika viner, en ifrån Montes de Malaga och övriga Malagaviner (dessertviner). På vår väg tillbaks till kusten, stannade vi till vid vinodlingarna och fick lite information om hur man odlar Moscatel och Pedro  Ximenez druvan på dessa höjder. Vi fick en mycket trevlig och informativ dag tillsammans.  
Text och bilder: Monica Tinggård

________________________________________________________________________________

Nätverkslunch 31 januari

Solen sken och alla Sweor och med gäster, 31 personer, som deltog i årets första nätverkslunch var på ett strålande humör när de minglade runt på Magna Café innan den goda lunchen intogs.

Till kaffet höll Christina Radics, SWEA sen många år och till ”vardags” tandläkare i Fuengirola, med stor entusiasm ett mycket intressant och gripande föredrag om hur hon blev intresserad av att arbeta som tandläkar-voluntär och hur hon hamnade i Senegal.Detta gav Christina så mycket energi att hon i samråd med sin familj beslutat att ännu en gång åka ut som voluntär och hjälpa till med den eftersatta tandvården.Christina kommer nu i sommar att åka till Nepal tillsammans med Marianne Steneholm och arbeta inom Maiti Nepal, en organisation som arbetar med bla rehabilitering av utsatta kvinnor och barn.

Marianne  har samarbetat med organisationen Maiti Nepal i flera år och informerade kort om Maiti Nepals fantastiska arbete med att hjälpa dessa på alla sätt utnyttjade kvinnor och barn och hur organisationen kämpar för att få in pengar för att kunna bedriva denna hjälp, bland annat med att göra fantastiska pärlbroderiarbeten i form av väskor mm som säljs på av Maiti Nepal arrangerade välgörenhetstillställningar runt om i världen.

Alla närvarande gav Christina och Marianne en rungande applåd och önskade dem lycka till med deras fantastiska voluntärarbete – och vi ser allihop fram mot en nätverkslunch senare i år då vi får höra hur deras tjänster mottagits i Nepal.

//Christina Hoffman Orlich – lunchvärdinna (bilder Margaretha Broman)

______________________________________________________________________________

Årets första frukostmöte den 23 januari

Trots ett fruktansvärt väder och tidig morgon var vi 16 Sweor som trotsade vädrets makter och åt en gemensam frukost på Los Naranjos.
Trevlig stämning som alltid och två nya Sweor kunde hälsas välkomna.
Ann Sandsted, berättade för oss hur det gick till när hon startade Svenska skolan i Marbella och om den språkskola hon fortfarande bedriver.
Text och bilder: Eva Roman