Network Menu

Genomförda aktiviteter 2020

SWEA Frukostträff 5 mars

I dag träffades vi på Los Naranjos GC för att äta frukost tillsammans och samtidigt lyssna på vad Mats Björkman hade att berätta om senaste nytt i Spanien. Mats uppehöll sig en hel del kring den nya regeringskoalitionen. För första gången i modern tid har Spanien en koalitionsregering där vänsterpartiet ingår, vilket väckt skarp kritik från högern. För att vinna tillräckligt med stöd för att bilda regering var premiärminister Pedro Sánchez (PSOE) dessutom tvungen att komma överens med katalanska separatister i vänsterrepublikanska partiet ERC, vilket fått den katalanska frågan att ytterligare hamna i fokus. Så det fortsätter att vara turbulent i den spanska politiken. Mats bjöd dessutom på lite skvaller kring den spanska ex-kungen och hans gåva om 60 miljoner euro till sin danska älskarinna. Naturligtvis kom vi också att diskutera coronavirusets framfart i världen och framförallt då med fokus på Spanien. I dagsläget är Madrid den stad som är värsta drabbad med sina 32 fall, sedan kommer Katalonien och Valencia med 15 vardera, Baskien och Andalusien med 12 vardera, Kantabrien 10, sju på Kanarieöarna och i Castilla y León. Sen är det spridda fall i nästan alla regioner. Siffrorna ändras dock från dag till dag. Vi var alla rörande överens om att det som vanligt är gott omdöme som gäller när man väljer vad man vill göra och hur man vill skydda sig. Börja hälsa som japanerna är kanske en god idé i dessa osäkra tider.

Mats kunde inte undvika att dela med sig av en satirteckning, som kanske lite grand beskriver hur coronaviruset har vuxit till dimensioner lite större än vad som kanske står i proportion till dess spridning, men som sagt även om det är eller kanske kan bli ett allvarligt läge, så känns det befriande att ibland kunna skratta åt det hela.

Text. Monica Tinggård
Bilder Monica Tinggård

 

 

____________________________________________________________________________________________

SWEA Nätverksklunch 28 februari

Vi var ett 30-tal Sweor som träffades på Restaurang Divot i fredags. Stämningen var som vanligt hög när Sweorna träffas och de flesta tyckte det var mycket trevligt att träffas på en ny restaurang och Ben och hans stab mötte upp med såväl vänlighet, flexibilitet och serviceanda. Det enda som var lite problematiskt var ljudnivån, vilket naturligtvis blir en stor utmaning när vi ska ha talare på våra lunchträffar. Ben är dock väldigt angelägen om att vi ska hitta en bra lösning även på detta och Maria Wettstam och jag, tillsammans med Ben, tittade runt i restaurangen efter lunchen för att se om det finns andra alternativ. Återkommer om detta.
Det jag försökte informera om var främst vad som händer framgent i SWEA, framförallt om mars aktiviteter, där det blivit en del ändringar,  samt om vad resultatet har blivit med de föreslagna donationerna som Donationskommitteén har arbetat med. Glädjande nog kan jag meddela att donationen till skolan samt till Maiti Nepal har blivit godkända tack vare ett fantastiskt arbete av Eva Roman och hennes medarbetare i DK. Jag vill även rikta ett tack till Margareta Broman som föreslog att vi skulle ge en donation till Maiti Nepal. Vi kommer att sätta in en extra nätverkslunch i april då donationen till Maiti Nepal kommer att överlämnas och samtidigt kommer en representant från Maiti Nepal, unga Neeta som bor på Maiti Nepals shelter i Kathmandu, att hålla ett föredrag om organisationen och vad den betyder för deras liv. Det blir en spännande lunch så lämpligen antecknar ni redan nu den 17 april i era almanackor då denna lunch kommer att hållas.
Vi ser fram emot en som vanligt spännande och händelserik vår med SWEA.
Text Monica Tinggård
Bilder Margareta Broman
Lunch 28 feb 2020            Lunch 28 feb 2020

Lunch 28 feb 2020          Lunch 28 feb 2020

 

Lunch 28 feb 2020         Lunch 28 feb 2020

 

Lunch 28 feb 2020

 

____________________________________________________________________________________________

SWEA Marbella Årsmöte 6 februari 2020

Till vårt årsmöte på Los Naranjos GC samlades 49 Sweor, där såväl smått som stort diskuterades. De flesta Sweorna var väldigt nöjda med såväl aktiviteter som avdelningens resultat för 2019. Eva Roman informerade om de olika alternativ som DK (Donationskommittéen) plockat fram som förslag till donationer för 2020, nämligen donationen till Svenska Skolan som består av tre priser som går till de gymnasieelever som skrivit de bästa uppsatserna under året. Ytterligare en donation kommer att delas ut och två olika förslag lades fram, Nattens Änglar (en hjälporganisation för hemlösa i Malaga) samt Maiti Nepal (en organisation som arbetar mot människohandel av barn och unga kvinnor i Nepal). DK har som första alternativ valt Maiti Nepal och har också skickat in detta förslag till SWEA International för godkännande. Om detta förslag inte skulle gå igenom så kommer DK istället att skicka in Nattens Änglar för godkännande.

Christina Hoffman-Orlich och Margareta Broman avtackades med var sin blomsterbukett för lång och trogen tjänst. Christina i sin roll som sekreterare, som t.o.m. har innehaft denna tjänst på ”övertid” och Margareta för sitt stora engagemang i de lotterier som arrangerats i samband med större event.

Elin Sundström, vår eminenta webbredaktör, fick förra året ett studiebidrag som skulle möjliggöra för henne att medverka på SWEA´s världsmöte i Dubai i november 2019. Elin berättade entusiastiskt om sina upplevelser från mötet, såväl rent kunskapsmässigt som hur SWEA fungerar som organisation runt om i världen, men kanske främst hur man slås av den fantastiska gemenskap som Sweor runt om i världen delar. En otrolig stämning genomsyrade hela världsmötet och som Elin uttryckte det, “något som man önskar att alla Sweor fick uppleva”.

Vi hade även bjudit in två externa talare, Nina Melander från Svenska Skolan i Fuengirola samt Mats Björkman från tidningen Sydkusten. Nina berättade om skolans långa tradition och om deras 50 års jubileum förra året. Skolan har vuxit rejält under de här åren och skapat sig ett grundmurat gott rykte, vilket gör att fler och fler elever söker sig till skolan. Hon uttryckte också skolans stora tacksamhet för de “stipendier” som SWEA Marbella delat ut de senaste åren till de tre bästa uppsatserna som skolans gymnasieelever skrivit. Dessa priser har uppskattats otroligt mycket av såväl lärare som elever.

Lagom till Mats Björkmans föredrag anslöt ytterligare 14 gäster som gärna ville lyssna på Mats och hans fantastiska kunskaper om Spaniens kultur och politik. Mats underhöll oss som vanligt på ett inspirerande sätt, medan vi fick oss till livs en räksmörgås, vin och kaffe. Vi ska ju heller inte glömma bort allt godis som MiaDel skänkt till oss. Trots en hel del tekniska problem lyckades Mats förmedla sina kunskaper på ett briljant sätt och vi kunde lägga till ytterligare kunskaper om Spanien, som denna dag handlade om tiden efter Franco fram till nutid.

Vill på detta sätt tacka alla som medverkade på Årsmötet samt för ert stöd under året som varit.

 

Monica med styrelse.

___________________________________________________________________________________________

Mandelblomsutflykt 5 februari
Vår trevliga tripp började med en resa på Ruta de la Pasa de la Axarquia på vår väg upp till byn Moclinejo. Under vår tur upp till Moclinejo kunde vi njuta av vacker natur med böljande berg, olivodlingar, mandelblom och avokadon. Väl uppe i byn mötte vår guide Marina upp oss och tog oss  med till muséet Casa Museo Axarquia och som även brukar kallas för Andaluciens Gaudihus, inspirerat som det är av Gaudis arkitektur. Museét ägs av Antonio Montañez som är byggherre till denna osannolika byggnad. Det är ett intressant hus på många sätt, inte bara för sin arkitektur utan också för den stora konstsamling av regionala konstnärer som finns representerat här.
Efter vårt besök i Gaudi-huset, åkte vi vidare till Monachil, en väldigt liten pittoresk by som ligger i utkanten av Parque Nacional de Sierra Nevada. Där får vi en tre-rätters lunch på byns (enda) restaurang Reyes. Mätta och belåtna tog Marina oss vidare till ortens vinmuseum och avslutningsvis till Bodegan Dimobe där vi fick en lektion i skillnaden mellan Malaga viner och viner med ursprung Montes de Malaga. Skillnaden ligger i sockerhalten. Vi fick också provsmaka tre olika viner, en ifrån Montes de Malaga och övriga Malagaviner (dessertviner). På vår väg tillbaks till kusten, stannade vi till vid vinodlingarna och fick lite information om hur man odlar Moscatel och Pedro  Ximenez druvan på dessa höjder. Vi fick en mycket trevlig och informativ dag tillsammans.  
Text och bilder: Monica Tinggård

________________________________________________________________________________

Nätverkslunch 31 januari

Solen sken och alla Sweor och med gäster, 31 personer, som deltog i årets första nätverkslunch var på ett strålande humör när de minglade runt på Magna Café innan den goda lunchen intogs.

Till kaffet höll Christina Radics, SWEA sen många år och till ”vardags” tandläkare i Fuengirola, med stor entusiasm ett mycket intressant och gripande föredrag om hur hon blev intresserad av att arbeta som tandläkar-voluntär och hur hon hamnade i Senegal.Detta gav Christina så mycket energi att hon i samråd med sin familj beslutat att ännu en gång åka ut som voluntär och hjälpa till med den eftersatta tandvården.Christina kommer nu i sommar att åka till Nepal tillsammans med Marianne Steneholm och arbeta inom Maiti Nepal, en organisation som arbetar med bla rehabilitering av utsatta kvinnor och barn.

Marianne  har samarbetat med organisationen Maiti Nepal i flera år och informerade kort om Maiti Nepals fantastiska arbete med att hjälpa dessa på alla sätt utnyttjade kvinnor och barn och hur organisationen kämpar för att få in pengar för att kunna bedriva denna hjälp, bland annat med att göra fantastiska pärlbroderiarbeten i form av väskor mm som säljs på av Maiti Nepal arrangerade välgörenhetstillställningar runt om i världen.

Alla närvarande gav Christina och Marianne en rungande applåd och önskade dem lycka till med deras fantastiska voluntärarbete – och vi ser allihop fram mot en nätverkslunch senare i år då vi får höra hur deras tjänster mottagits i Nepal.

//Christina Hoffman Orlich – lunchvärdinna (bilder Margaretha Broman)

______________________________________________________________________________

Årets första frukostmöte den 23 januari

Trots ett fruktansvärt väder och tidig morgon var vi 16 Sweor som trotsade vädrets makter och åt en gemensam frukost på Los Naranjos.
Trevlig stämning som alltid och två nya Sweor kunde hälsas välkomna.
Ann Sandsted, berättade för oss hur det gick till när hon startade Svenska skolan i Marbella och om den språkskola hon fortfarande bedriver.
Text och bilder: Eva Roman