Network Menu

Genomförda aktiviteter 2019

Skolavslutning och överlämning av donation på Svenska skolan i Fuengirola .

Så var terminen slut för eleverna. Längst fram i aulan sitter ett gäng förväntansfulla studenter. Med vackra vita studentmössor. Aulan är fylld med övriga elever och stolta föräldrar. Svenska skolan i Fuengirola har gjort ett vackert program med sång och musik, framfört av bland annat Gymnasiekören. Och naturligtvis är det allsång när det är dags för programpunkten ”Den blomstertid nu kommer”…

Så får jag äran att överlämna SWEAs donation till tre utvalda elever. I år har vi donerat 600 € till skolan, i form av en uppsatstävling. Ämnet för uppsatserna var ”Med en fot i varsin kultur”. Donationskommittén har haft stort nöje att läsa och diskutera de inlämnade uppsatserna. Vinnarna förärades med diplom från SWEA samt prispengar.

De vinnande uppsatserna finns att läsa här:

1. Mimi Rudelius 2. Tilda Gasslander 3. Amanda Lundkvist Gyllenberg

 

Eva Willenheimer för SWEA och Donationskommittéen.

______________________________________________________________________________________

Nätverkslunch 24 maj

En fantastiskt trevlig nätverkslunch med Linda Svensson Edevint.
Hon berättade om hennes yrke som mönsterdesigner. Det var väldigt
intressant att höra om hur processen går från första kontakten med
ett företag till att utveckla ett mönster till deras målgrupp. I vissa fall
Kan mönstren bli en markör för företaget. Lindas största samarbetes
partner är Ikea där hon har jobbat i c.a 15 år.
Text och bilder: Camilla Ost samt Monica Silverstrand
___________________________________________________________________________________

Donation till Triple A 28 April

I strålande väder kom ett ton hundmat till Scandi i Nueva Andalucia.

Vi var ett 15 tal Sweor, några starka män samt rätt många hundar som träffades för att lasta hundmaten på Triple A:s lilla ”furgoneta”. Med mycket skratt, glada tillrop och glatt skällande hundar kunde vi genomföra lastningen på rekordtid, det tog inte mer än 45 minuter. Den enligt vårt tycke lilla bil, blev lastad till taket och vi kände viss oro för hur bilen skulle klara den sista gropiga vägen fram till hundgården.  Men vi har efteråt fått besked om, att det gick utmärkt

Hundmaten kommer från Magnussons Hundfoder i Sverige som gett oss ett mycket förmånligt pris vilket gjort det möjligt att kunna ge Triple A ett helt ton hundmat. Magnusson har också skänkt en stor mängd ”goodie bags” som kommer att delas ut under deras årliga hundpromenad den 5 maj.

Scandi Supermarket som inte bara bjudit oss på frakten från Sverige till Marbella, bjöd oss också på gott kaffe under arbetets gång. Tack Scandi för er generositet och smidiga samarbete.

Det var ett något annorlunda men mycket trevligt sätt att träffa Sweor och se hur vi smidigt samarbetade och bildade kedja för att få in de 14 kg tunga påsarna i bilen.

Donationskommittén tackar alla för fint samarbete.

Text: Eva Roman  Bilder: Camilla Grahn och Eva Roman

________________________________________________________________________________________________

Nätverkslunch 26 april

Drygt ett 20-tal SWEOR hade slutit upp denna fredag för att lyssna till vår egen SWEA Eva Willenheimer i grunden sjukgymnast. Eva delade med sig av en personlig berättelse bla hur hon jobbar som Bodyharmony terapeut och kursen hon just varit på i Vietnam och hennes upplevelse av VIetnam.

Vi välkomnade även två nya SWEOR.
Eva Roman vår förra ordföranden lämnade över en ny svensk fana till vår nuvarande ordförande Monica Tinggård.
Trevlig stämning som vanligt på våra luncher!
Text och bilder: Eva Njord

________________________________________________________________________________________________

Frukostmöte 11 april, ” Döden är livsviktig” med vår präst Mikael Jönsson.

Mikael och Juan lyckades fängsla alla Sweorna med sin information om vad som händer i Spanien när någon avlider, information som är av vikt för alla oss som bor härnere, oavsett om vi är residenta eller inte. Det berör ju inte bara oss själv, något kan hända även med vänner och familj som kommer på besök och då är det guld värt att åtminstone veta vart man vänder sig, vilken hjälp man kan få och naturligtvis vad lagen säger. Frågorna var många och svaren uteblev inte. Härligt med djup kunskap som kan förmedlas på ett såväl kunnigt som uttömmande sätt. Mikael lovade att göra en sammanställning om allt det som de gick igenom. Viktiga kontaktuppgifter tillsammans med relevanta telefonnummer och mejl-adresser kommer att läggas ut på hemsidan så snart vi fått dem från Mikael.

Text och bild: Monica Tinggård

_________________________________________________________________________________________________

Kockskolan i Benahavis 9 april

Den 9 april var vi 26 Sweor och 4 gäster som avnjöt en härlig femrättersmeny på kockskolan i Benahavis.
Vi fick smaka på rätter som var koncentrerade till råvaror från Malagaprovinsen. Upplägget av maten på tallrikarna var i glada färger, vackert genomfört med finess och precision. Innan varje ny rätt presenterade eleverna vad som fanns på tallriken under en viss, charmerande nervositet. Vi fick även avnjuta goda vita och röda viner. Stämningen vid borden var på topp och diskussionerna livliga.
Vi kan varmt rekommendera ett besök på skolan, men boka i god tid då det är en populär lunchrestaurang i Benahavis.

Text och bilder
Margaretha Nilsen-Moe

_________________________________________________________________________________________________

Kulturkväll med Bodil Jönsson 4 april

Hon kom, hon sågs, hon segrade. Ja så enkelt skulle jag kunna sammanfatta Bodil Jönsson och kvällen vi fick med henne på Los Naranjos GC. Vi fick en exklusiv kväll med Bodil, exklusiv i den bemärkelsen att hon oftast talar inför betydligt större grupper än vad vi drygt 60-talet Sweor, med män och vänner utgjorde. Dagen innan var hon i Stockholm och då utgjorde publiken drygt 1000 personer, så visst var vi lyckligt lottade som fick ha henne för oss själva.
Bodil har, utan några stora åthävor, en förmåga att trollbinda sin publik, hon står där framför oss, tittar oss i ögonen och börjar sin berättelse, utan manus, utan några powerpoint bilder, men med en lågmäld och stundtals humoristisk framtoning så håller hon sin publik i ett järngrepp. 
Vi fick mycket matnyttig information, information som i all sin enkelhet ändå är så svår att leva efter. Förhoppningsvis blev vi lite klokare i kväll, bara tanken att att tiden inte rinner ifrån oss, utan tvärtom hela tiden kommer till oss, är ju en fantastisk tanke.
Bodil, som så generöst delade med sig av sina tankar, har en diger erfarenhet att plocka ifrån, hon har förmågan att kunna blanda sin tekniska bakgrund som professor på Lunds Universitet med sin humanistiska ådra på ett helt fantastiskt sätt. Så det är inte konstigt att Bodil fått utmärkelse allt ifrån doktorstitel, kungens medalj och nu sist Tage Danielssons Humanistiska pris (2016).
Det var många glada Sweor som med Bodils senaste  bok, Gott om tid, vandrade hem i kvällen. Ett stort tack även till Los Naranjos som överträffade sig själva med en fantastisk tapas buffé.
Text och bilder: Monica Tinggård

_________________________________________________________________________________________________

Coffee Chat 26 mars

Tre glada Sweor och en ljuvlig liten hund vid namn Chleo träffades på Café Celicioso. Under 2 timmar avhandlades allt från båtmässor i Düsseldorf till ekologiska matmarknader i Marbella. Och däremellan avnjöts det Celiciosos goda kaffe och kakor!

Text och bild: Elin Sundström

____________________________________________________________________________________________-

SWEA Professional 20 mars – Nätverkande i toppklass och med engagemang

Onsdagen den 20 mars hade vi Swea Professionals andra träff för 2019. Syftet med kvällen var att följa upp årets första träff som hade inriktning att sätta mål och att prata lite om vilka aktiviteter vi gör för att nå våra mål samt vilka mål vi vill med Swea Professionals.

Alla var härligt engagerade och en kreativ stämning infann sig fort! För de som inte var med första gången hade vi en snabb genomgång och tips kring hur vi kan sätta mål, via ett kreativt visionary board.

En övning som vi gjorde denna gång var att rannsaka oss själva och skriva ner  vilka aktiviteter vi har gjort under senaste veckan som specifikt har tagit oss närmare  våra mål och då gärna ett specifikt mål. Ofta är det så att vi sätter mål, men sen kanske  inte gör så mycket åt att nå dem.

Denna träffa hade vi hos nyöppnade restaurangen Nord i San Pedro. De bjöd på två läckra tapas och ett glas vin och kvällen inledes med att krögaren snabbt berättade sin egen entreprenörs resa.

Tack alla ni som kom, vi ses på whats up och i Svenska kyrkan den 24 april nästa gång.

Text och bilder: Karin Acton och Karin Klerfelt

_____________________________________________________________________________

ELIN SUNDSTRÖM ERHÅLLER RESEBIDRAG TILL DUBAI 2019

Donationskommittén föreslog att en del av våra medel skulle tillfalla en Swea som vill arbeta aktivt för SWEA  Marbella och dessutom vill lära sig mer om SWEA i ett större perspektiv.

Elin Sundström som nu sitter i styrelsen för andra året och i år valts till vice ordförande och som dessutom är SWEA Marbellas webb ansvarig har sökt bidraget.

Donationskommittén har funnit Elin en mycket värdig bidragstagare och vi tror att hon kan ha stor nytta  och glädje av att medverka i Dubai. Kommittén har idag lagt fram detta för styrelsen som enhälligt godkänt förslaget.

Utdrag ur Elins ansökningshandling:

Det som jag har uppskattat kanske mest har varit den gemenskap och välkomnande atmosfär som jag tycker präglar organisationen. Det ligger ju i tiden att prata om systerskap men det är långt ifrån något man alltid kan ta för givet i organisationer. Men jag upplever att det finns här. Och det är något jag vill fortsätta arbeta för inom SWEA! ”  

”Min erfarenhet av SWEA i stort och SWEA Internationellt är dock mycket begränsad och jag känner även att jag behöver stärka mitt nätverk på den sidan för att kunna bidra mer. Jag tycker även att det vore viktigt för min nuvarande roll som vice ordförande. ”

Stort grattis Elin

Önskar Donationskommittén

Eva Willenheimer, Eva-Lena Kamperin, Elin Sundström och Eva Roman (på bilden saknas kommitté medlemmen Karin Acton

Text:  Eva Roman foto: Monica Tinggård

______________________________________________________________________________________________

 

Bussutflykt Jerez de la Frontera 4 mars 2019

Vi var 24 glada damer som träffades i arla morgonstund för vår tur till Jerez och vilken härlig tur det blev. Efter 1,5 timmes bussfärd så var det dags för första stoppet och frukost. De mackorna gick inte av för hackor och det var nog ingen som behövde gå hungrig därifrån. Väl framme i Jerez och Spanska Ridskolan fick vi en väldigt proffsig rundtur i stallarna och i manegen där vi kunde se hur de tränade hästarna och fick ta del av historien om ridskolan av vår duktiga guide. Det gav definitivt mersmak, så nu står en tur till Spanska Ridskolan för att se en uppvisning på to-do listan. 

Efter ridskolan blev det en liten busstur till den Bodega vi skulle besöka för att prova Jerez vinerna. Maria på  Bodega Diez Méritos tog oss först runt i Bodegan och berättade om Bodegans historia och hur vinerna tillverkades. Därefter bjöds vi på en mycket trevlig sherry provning. 

En liten promenad från Bodega Diez så kom vi till en annan gammal fin Bodega, nu ombyggd till restaurang, La Carboná, som var en mycket positiv överraskning, såväl inredning som mat var av hög klass.

Det blev en lång dag, men med Eva Gevius professionella ledning blev dagen fylld med trevliga inslag och faktum var att jag inte såg några sovande Sweor på hemvägen, vilket man skulle kunna tro med tanke på den långa dagen. Tack alla för en härlig dag!

Text och bilder: Monica Tinggård

__________________________________________________________________________________________________

Nätverkslunch 22 februari 2019

Vilken härligt varm och solig nätverkslunch vi fick på Magna Café 22/2.
22 underbara och vackra Sweor tillsammans ger en otrolig värme och gemenskap!

Och som ”grädde på moset” fick vi förmånen att lyssna på bästa Dr Pernille Knudtzen
från hälsokliniken Vitafakta. En klinik där man fokuserar på förebyggande medicin, naturlig hälsa och immunterapi.
Med hjälp av ett alldeles vanligt blädderblock och tuschpennor lyckades Pernille få oss att förstå hur vårt ”akvarium” fungerar. Hur den vackra guldfisken ska må som bäst med hjälp av rent vatten, rätt basisk föda, syre och rörelse. Och så massor av kärlek och glada skratt!
Tack för att ni kom, ses snart igen hoppas jag!

Text: Bitte Hagberg
Foton: Monica Tinggard

________________________________________________________________________________________________

Årets första frukostmöte den 14 februari

33 Sweor och tre gäster tog sig tidigt upp ur sängen för att äta gemensam frukost och lyssna på föredrag av Mats Björkman. Stämningen var på topp och sorlet högt som vanlig. Men när Mats börjar berätta om allt som händer, eller inte händer, på den politiska fronten tystnar alla.
Det var trevligt att åter kunna ha frukostmöte på Los Naranjos där förutsättningarna för att hålla föredrag är så bra.
Text: Eva Roman
Foto: Monica Tinggård
___________________________________________________________________________________________________

SWEA Marbella årsmöte den 7 februari 2019

För många av oss Sweor på årsmötet var det lite med glädje och nostalgi då vi åter var på Los Naranjos.
Vi var 44 närvarande Sweor och hade också fyra fullmakter. Mötet började med att ordförande visade en ny film från SWEA International som på ett trevligt sätt beskriver vad SWEA är och står för. Videon hittar du här: https://swealand.swea.org/sociala-medier/sweakanal-pa-youtube/ 

Därefter vidtog själva årsmötet där styrelsen ganska snabbt kunde gå igenom de olika punkterna för beslut. En av de fyra föreslagna donationerna diskuterades en stund men med överväldigande majoritet godkändes styrelsens förslag.
Valberedningen hade gjort ett gediget arbete och en ny styrelse godkändes.

Efter årsmötet minglade vi med cava innan vi satte oss till bords för en god trerättersmiddag. Under och efter middagen uppträdde Monica Silverstrand och Erik Grahn med härlig svängig musik och sång. Ett glatt sorl låg som vanligt, när Sweor träffas, över rummet. Efter middagen hade vi ett av Margareta Broman ordnat lotteri med många fina priser. Vi var många Sweor som gick hem med en eller flera vinster.
Några av oss gjorde också av med några kalorier på dansgolvet till medryckande musik.

Det var i sanning en härlig kväll med fin stämning.

Text: Eva Roman
Foton: Camilla Grahn

___________________________________________________________________________________________

SWEA Professional 14 januari

Årets första SWEA Proffesional möte var hemma hos Karin Klerfelt i Nueva Andalucia. Karin som är föreläsare och utbildare gav oss en fantastisk möjlighet att sätta mål inför 2019.

Det blev öppna härliga samtal och massor av mål, stora såväl som små! Nästa träff är tänkt att följa upp med en handlingsplan.
Det är aldrig tanken som räknas utan endast det vi GÖR! Tillsammans kan vi allt var kvällens motto!

Text och bilder: Karin Acton och Karin Klerfelt