Network Menu

Genomförda aktiviteter 2018

Frukostmöte 5/12

22 Sweor kramade om varandra vid ankomsten till Los Naranjos, kvittrade sedvanligt glatt o väntade spänt på barnen från Svenska Skolan i Marbella som traditionsenligt skulle lussa för oss.

De kära julsångerna framfördes med bravur av de 35!! barnen ledda av Sofie till Olles gitarrackompanjemang.

Monica T/PK bjöd på glögg o pepparkakor. Skolans Lucia med galant korgbärarassistent serverade oss lussekatter bakade i ugnen SWEA Marbella donerade 2018.

Värdinnan framförde allas vårt tack till barnen o lärarna.

Innan vi skiljdes åt framförde styrelsen genom Eva R en hälsning till de avgående medlemmarna i Donationskommittén o tackade dem för deras engagemang under de senaste åren.
Alla önskade varandra God Jul o Gott Nytt år.

Nu är ännu en spännande SWEA säsong slut! Vi ses nästa gång i januari o väntar spänt på det kommande vårprogrammet.

Text o bilder: Margareta Broman

____________________________________________________________________________________________
Donationsutdelning i Svenska kyrkan på första advent
Det var en härlig stämning på kudstjänsten denna söndag. Kyrkan var så full att vissa endast hade ståplatser. Det var en stor ära för oss i SWEA att få överlämna vår donation på 1000€ att användas till inköp av svenska leksaker och böcker till kyrkans barnverksamhet. Donationskommittén prepresenterades av Inger Asplund och undertecknad. Det fina donationsbeviset har Camilla Grahn gjort.
Dagen till ära hade kykan besök av biskop Thomas samt ett flertal representanter från SKUT. Vår kyrkoherde Mikael höll som vanligt ett en fantastisk predikan och lätta till sinnes intog vi alla därefter kyrkkaffe med gott dopp.
Text Eva Roman, foton  Monica Tinggård
 
_________________________________________________________________________________________________
Nätverkslunch 30/11

Årets sista nätverkslunch avslutades med besök av Linda Holming elev på Svenska Skolan i Fuengirola och skolans föreningschef Per Hvid-Hansen.
Linda, årets stipendiat till SSHL (Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket) berättade fängslande om sina upplevelser från sommarkursen.

Hon började med ett citat från Martin Luther King ” I have a dream”. Hennes dröm är att bli läkare och att studera i Sverige.
Hon tackade SWEA Marbella att hon kommit ett steg närmare sin dröm.

Monica Silverstrand bjöd på några vackra julsånger och alla stämde in i ” I am dreaming of a white Christmas”.

Marta-Lena visade upp dina vackra tomtar.

Väl mött 2019!

Text: Eva Njord
Bilder: Margareta Broman
 
________________________________________________________________________________________________
SWEA Professional After Work 12 november
Vi var ett litet men naggande gott gäng som samlades på Shiros Sushibar i Nueva Andalucia för att umgås och lyssna på Fiona Catchpowle som pratade om Facebook för Business. Fiona pratade både länge och engagerat om vad man ska göra, och inte göra, för att öka sitt genomslag som verksamhet på facebook. Det blev en del ögonöppnare och stundvis livliga diskussioner. Jag tror vi alla tyckte det var väldigt intressant! Efter att ha avnjutit ett gäng med olika japanska smårätter och både ett och två glas vin så skildes vi åt glada och mätta i novemberkvällen.
Text och bilder: Elin Sundström
________________________________________________________________________________________________
Föredrag om Spanien under Franco 6 november
Mats Björkman drog fullt hus när han kom och berättade om Spanien under Franco-tiden. Det blev en mycket lärorik och intressant föreläsning. Spanien under Franco betecknar perioden Spaniens historia från 1939 då Franco störtade den republikanska regeringen till 1975 då han avled och Spanien antog sin nuvarande konstitutionella form. Mats berättade också om de fruktansvärda vedermödor som det spanska folket fick utstå under det långa inbördeskriget, som startade som en beväpnad konflikt mellan den demokratiska valda regeringen och fascisterna under general Franco. Efter inbördeskriget satt runt 270 000 spanjorer i fängelse medan en halv miljon hade flytt landet. Det allt hårdare politiska klimatet i Spanien resulterade i att runt 200 000 dog under åren 1940-42 av hungersnöd, sjukdomar och myndigheternas våld mot meningsmotståndare. Spanien gick aldrig med i andra världskriget, eftersom de helt enkelt inte hade råd, då ekonomin var helt i botten. Initialt var man dock beredd att gå med på tyskarnas sida i utbyte mot mat och krigsmateriel, men det accepterade aldrig Hitler.
För att öka förståelsen för Spaniens utveckling, gick Mats även långt tillbaks i tiden, bl a tiden för när morerna härskade i Spanien. Denna tid, som varade i nästan 800 år, från 711 till 1492, då morerna kapitulerade för den kristna armén som förenats under Isabella I av Kastilien och Ferdinand II av Aragonien. 
För er som dessvärre inte fick möjlighet att lyssna på Mats, ni har en en ny chans genom att komma på frukostmötet på torsdag och även om det inte handlar om Franco-tiden, så brukar dessa frukostföredrag, som vi har 2 ggr om året, vara väldigt intressanta (och lärorika). MiaDel bjöd som vanligt på fantastisk service och goda tapas, som gick åt som smör i solsken. Tack José och Andreas för er insats! Vill även passa på att tacka mina förtjusande värdinnor, Birgitta och Annika, för er hjälp med registreringen.
Text och bilder: Monica Tinggård
_________________________________________________________________________________________________
Utflykt Malaga 1 november
Vilken härlig och lärorik tur vi fick i vackra Malaga. Vår eminenta guide Lourdes berättade såväl stort som smått om Malaga och dess historia och trots att de flesta av oss har varit i Malaga flera gånger, så fick vi uppleva många nya sidor av staden och dess fantastiska historia. Fenicier från Tyros grundade staden omkring 1000 före Kristus, vilket gör den till en av Spaniens äldsta städer, efter Cadiz. På 700-talet erövrades Spanien av morerna och staden blev en viktig handelsplats. I ett sent skede av reconquistan, som var namnet på det kristna Spaniens kamp för att driva ut morerna från den Iberiska halvön, återtogs Málaga av Spanien 1487. Dessa olika kulturer bidrar till Malagas fantastiska historia. I dag räknar man Malaga som en viktig kulturstad, med alla sina museums, med bl a det fantastiska Bilmuseet, som vi också besökte. Helt fantastiskt och för er som inte varit där, kan jag varmt rekommendera det. Tur med vädret hade vi också, dagen innan ösregn och så var såväl solsken som värmen på vår sida denna dag. Tack alla ni “medresenärer” som gjorde den här dagen så speciell.
Text och bilder: Monica Tinggård
_______________________________________________________________________________________________

NÄTVERKSLUNCH den 26 oktober

Vi var 30 Sweor som intog en god lunch på Magna Café. Innan vi fick in vår mat så berättade Eva Roman lite kort om RM, som just avslutats. Lotta Hammer, informerade om en heldagsaktivitet i hälsans tecken som ska ske på Hotel H10 den 27 oktober. Agneta Larsen delade ut fina vernissagekort och inbjöd oss alla till vernisage i ”Stallet” i Casares söndagen den 18 november kl 12-16.
När vi ätit färdigt vår lunch berättade dagens inbjudna föredragshållare, Marianne Steneholm, om sitt arbete med utsatta kvinnor och barn i Nepal. Marianne började med att visa en kort introduktionsfilm och därefter berättade hon mycket engagerande om Maiti Nepal, den organisation som hon samarbetar med, vilken arbetar med att förebygga, rädda och rehabilitera utsatta kvinnor och barn. Tror vi alla blev berörda såväl över de utsattas situation som Mariannes engagemang.
Text och foto: Eva Roman
_________________________________________________________________________________________________
Chokladtillverkning och -provning Mayan Monkey 16 oktober
Tänk att få möjlighet att tillverka egna chokladkakor med de finaste ekologiska råvarorna, få veta mer om chokladens historia och prova olika chokladsorter till ett glas cava. Den möjligheten fick vi i SWEA Marbella när vi besökte den prisbelönta ekologiska chokladfabriken i Mijas Pueblo. Innan vi gick in i tillverkningsrummet fick vi ta på oss både hårnät och plasthandskar. Vi fick välja om vi ville arbeta med vit-,mörk- eller mjölkchoklad eller alla tre. Vi tillverkade tre stora chokladkakor var med våra favoritsmaker. När vi var klara i fabriken blev det chokladprovning tillsammans med cava. Därefter fick vi en intressant historisk dragning om chokladens historia. Vi fick bl.a. lära oss att choklad betyder bittert vatten och är ett ord som härstammar från Maya-indianerna. Spanjorerna tog kunskapen om hur man tillverkar choklad med sig hem från kolonierna i Latinamerika och lyckades med konststycket att hålla tillverkningsprocessen hemlig i 150 år innan kunskapen spreds vidare till övriga Europa. Efter lunchen var det dags att hämta upp våra egenhändigt tillverkade chokladkakor. Själv köpte jag dessutom med mig några av fabrikens prisbelönta chokladkakor med organisk choklad från Dominikanska republiken plus några andra spännande smaker. Nu kommer det att bli chokladprovning i goda vänners lag.
Text: Birgitta Pettersson
Bilder: Eva Roman och Madelaine Zethreus
_________________________________________________________________________________________________________________
Frukostmöte 11 oktober
Trots ”kyla” och regn mötte 24 Sweor och 2 gäster upp till höstens andra frukostmöte på MiaDel i Nueva Andalucia.
Som förra gången bjöd MiaDels trevliga personal på en fantastisk frukostbuffé; denna gång i affärens gillestuga pga det dåliga vädret. Det var lite trångt men mysigt ändå.
Ämnet för dagen var SWEA’s historia och berättare var de 3 vackra damerna Britten Emme, Maud Axtelius och Agneta Wallén Håkansson. Vi fick bland annat höra om när Britten och Agneta , som är gamla väninnor från SWEA Malmö, blev inbjudna att ha mannekänguppvisning hos SWEA i USA och deras möten med både SWEA’s grundare Agneta Nilsson och diverse andra kändisar.
Britten, som var med och startade SWEA Marbella och Maud, SWEA Marbellas andra ordförande, berättade om sin fantastiskt roliga men också turbulenta tid vid uppstarten och även om den hjälp de gav till SWEA Madrid och Mallorca för att starta upp egna avdelningar. Maud avslutade med att läsa upp ett citat från vår grundare med följande uppmaning: ”För att SWEA skall vara bra måste hjärtat alltid finnas med”.
Text: Maria Wettstam Andersson
Bild: Maria Wettstam Andersson
      
______________________________________________________________________________________________
Prova på kurs i keramik 10 oktober
Vilken underbar dag vi hade hos Marta-Lena. Utöver att vi, med blandat resultat, fick prova på att kavla och dreja, så bjöds vi även på Hasses fantastiska lunch med sång och gitarrspel.
Många var skratten, såväl under vårt arbete som under lunchen. Härlig dag med andra ord. Stort tack till vår värdinna Solweig och naturligtvis till Marta-Lena och Lena.
Text och bilder: Monica Tinggård

SWEA kick-off El Gamonal 27 september

Torsdagen den 27 september drog vi vi igång hösten för Swea Marbella med en kick-off på det fantastiskt trevliga El Gamonal i San Pedro de Alcantara. Efter att vår ordförande Eva Roman hälsat välkomna minglades det loss och en härlig mix av Sweor i olika åldrar och med olika lång tid här nere på kusten inmundigade delikata tapas under den klarblåa andalusiska kvällshimlen. Kvällens 40-tal festklädda och hattbeprydda damer samlades sedan i olika lag för att undersöka och namnge en samling med mer eller mindre ovanliga frukter och grönsaker. Efter livliga diskussioner utropades vinnarna som till pris får möjligheten att tillsammans få ge sig iväg på en picknick med diverse delikatesser och ädla drycker från MiaDel.
Kvällen fortsatte sedan med en kavalkad av varma tapas serverade av El Gamonals trevliga personal. Till efterrätten var det sen dags för kvällens lotteri som i år bjöd på uppskattade vinster från både trogna och nya sponsorer. Bland annat vanns det spanska lektioner, stiliga kläder, trädgårdsskötsel, exklusiva hårprodukter, delikatesser, konstföremål och olika vouchers! Stort tack till alla våra vinstgivare – fullständig lista kommer på hemsidan.
Kvällen rundades av med en eldig tangouppvisning med efterföljande möjlighet att själva prova på denna dramatiska dans. Många Sweor visade framfötterna och natten fylldes av skratt blandat med vacker tangomusik.
Sammanfattningsvis var det en kväll fylld av fantastisk god mat, nya och gamla bekantskaper, otroligt många goda samtal och skratt!
Text: Elin Sundström
Bilder: Elin Sundström och Margareta Broman
_____________________________________________________________________________________________
Coffee Chat Dezentral Coffee 25 september
Sista tisdagen i september samlades ett litet men naggande gott sällskap Sweor på Dezentral Coffee i Nueva Andalucia. Under glatt samtal om allt från hundar och köksinredning till investeringar avnjöts både sallad och kanelbullar.
Text: Elin Sundstrom
______________________________________________________________________________________________
Frukostmöte 20 september
Så var SWEORna samlade igen efter sommar uppehållet. Vi var 27 st totalt, varav 3 gäster. 
Ny säsong och nytt frukostställe. Denna gång var vi på MiaDel i Nueva Andalucia. Jättetack till MiaDel med personal för fantastisk service och utsökt frukostbuffé. Monica Tinggård informerade om höstens program och vår ordförande Eva Roman berättade lite om det kommande regionmötet på Mallorca.
Text: Maria Wettstam Andersson
Bilder: Maria Wettstam Andersson

______________________________________________________________________________________________

Marbellavandring 7 maj

Vilken fin och intressant dag vi fick på vår Marbellavandring. Vår utmärkta guide Eva Gevius berättade initierat om Marbellas historia och kultur. Vi avslutade vår vandring med en god lunch på mysiga restaurang El Gallo.

Text och bilder: Monica Tinggård

_______________________________________________________________________________

Vinprovning i Munskänkarnas regi den 3 maj

Ida och P-O Hande Sahlin höll för oss Sweor en trevlig och informativ vinprovning. Vi provade två vita viner och två röda. Ida berättade också lite om organisationen Munskänkarna, vilka funnits här på solkusten ganska många år och har sitt säte i Fuengirola
Vi höll till på Tompas bodega och efter provningen åt vi jättegod soppa med hembakat bröd.
Eftersom även män gillar vin så hade vi för ovanlighetens skull också med några vinentusiastiska män.
En mycket trelig kväll i som vanligt glad och pratsam atmosfär.
Text och bilder: Eva Roman
___________________________________________________________________________________

Nätverkslunch 27 april

8 Sweor på sedvanligt glittrigt humör intog en synnerligen välsmakande o pratspäckad lunch. Diskussionerna böljade o skratten klingade!
Vi konstaterade att det ibland är en fördel att inte vara så många. Ett gemensamt bord stod uppdukat på verandan o gav oss därmed extra god möjlighet att lära känna varandra bättre vilket säkert vår alldeles nya Swea, Mariette Maksi uppskattade!
Vi fick en resumé från den lyckade Modevisningen o värdinnan informerade om säsongens återstående program. Monica T gav oss en aptitretare ang H-18 o alla var överens om att det är många spännande aktiviteter att se fram emot. Tack PK för ert strålande arbete!!

Text o bilder: Margareta Broman

_____________________________________________________________________________

SWEAs årliga modevisning 26 april

SWEAs årliga modevisning gick i år av stapeln på Hotel Andalucia Plaza H10 och blev ett mycket välbesökt event, som vanligt.

Ett hundratal kvinnor (och några män!) hade samlats för att njuta av lyxiga snittar och vin innan det var dags för catwalken.
Samtliga nio modeller är aktiva medlemmar i SWEA.
Nytt för året var att vi bland deltagande butiker återfann Pernilla Wahlgren Collection, Goda Marbella (Gamla stan), festklädesbutiken Unique på huvudgatan och Gina B som i butiken inne på hotellet har kläder för sommarens alla garden parties. I tillägg deltog alltid lika populära Gunnel’s Fashion på Centro Plaza. Vi fick också se Eivy Flodins vackra smycken och Mocka of Sweden visade en hel kollektion i underbart lyxig mocka.
Modellerna var: Annis Åslund, Charlotte Jones Sivers, Elin Sundström, Gunilla Nott, Mona Gavrell, Christina Radics, Marie-Louise Gelfgren, Lottie Hammer och Birgitta Bergin.

Konferencier var Asta Westerholm.

Foto: Agata Jensen

    

 

_________________________________________________________________________________

Frukostmöte 12 April

25 Sweor och en gäst, hittade denna morgon återigen till Noella’s i Torre de Andalucia.

Vår egen SWEA Inger Holmqvist var på besök och berättade om frukt och grönt och vad som är viktigt att tänka på för att kroppen skall må bra. Som vanligt ett inspirerande och intressant föredrag. Vi började morgonen med ett litet ” Hälso-quiz” och fick också med oss några recept hem som inspiration.

Text och bild: Maria Wettstam Andersson

________________________________________________________________________________

Muralmålningsvandring i Estepona 26 mars

I strålande solsken välkomnades 16 förväntansfulla, konstintresserade o vandringsbenägna Sweor av vår guide, Gunilla Lindström, som inledningsvis berättade lite om Esteponas historia.
Därpå förde hon oss med bestämd men kärleksfull hand runt till ett 20-tal väggutsmyckningar som hon utförligt berättade om varvat med egna härliga anekdoter. Verken är målade av utvalda konstnärer av mycket skiftande karaktär; av hög kvalitet o utan inbördes konkurrens!! Under vår ca 2 tim långa vandring stannade vi kort för lite vatten samt näspudring.
På Las Brasas de Alberto i Casco Antiguo njöt vi avslutningsvis av en mycket välsmakande tapastallrik (gömde dessvärre att ta någon bild då hungern tog överhanden….) som omtänksamma Gunilla bidrog till med en egenhändigt ihopknåpad laxmousse – o hennes recept fick vi också😍 Mums!
Som avslutning på denna innehållsrika dag delades Gunillas mycket informativa o utförliga kompendium över Esteponas samtliga muralmålningar (för närvarande 44 stycken) ut, tydligt utmärkta på en karta. Alla var överens om att dagens vandring var en aptitretare som snart kommer att följas upp med beskådande av nya konstverk tillsammans med egen familj o vänner.
Värdinnorna, Mona o Margareta, tackar alla deltagare för att ni ville följa med o är glada över att vi ”på köpet” lärt känna några Sweor ännu bättre!!
Text o bilder: Margareta Broman

_____________________________________________________________________________

Nätverkslunch 23/3 2018

Den 23 mars träffades ett gäng Sweor på Magna Café. Vi hade inget speciellt tema denna gången men hade en mycket trevlig lunch med god mat.

Foto: Carin Almqvist

_______________________________________________________________________________

Frukostmöte 8/3 2018
Den 8 mars träffades vi för att äta frukost på Noella’s. Vi pratade KBT och beteendeförändringar med psykologen Marie Strandberg som har öppnat en varmt rekommenderad mottagning här i Marbella.

Vi fick en stunds reflektion i grupper om vad som är viktigt i livet och vad som kan hindra oss från att ta steg i den riktningen vi vill.

Foto: Lotta Lindberg

________________________________________________________________________________

Nätverkslunch 23/2 2018
Solig fin dag på Magna Café. Den här gången blev vi tjugofem Sweor och en gäst.
Gott humör och härlig stämning bjöd vi varandra på. Numera har vi inga föredrag vid luncherna, de är förlagda till frukostmöten. Ordet fritt och det stod inte länge på förrän Mi, Margareta B, Britten och Asta hade trevligheter att förmedla. Vi välkomnade dessutom två nya medlemmar, Marie Strandberg och Ingela Wernholm! Nästa nätverkslunch på Magna Café blir den 23 mars kl 14:00

Text och foto: Christina Björk

__________________________________________________________________________________

Frukostmöte 6/2 2018
Denna gång prövade vi Noella´s och lokalen är ju inte helt optimal, framförallt när vi har någon som ska hålla föredrag,men stämningen var trots det på topp och frukosten var väldigt god. Mats Björkman var som vanligt informativ och gav oss en god bild av den spanska politiken av idag uppblandat med lite humoristiska inslag, precis som Mats brukar göra.

Text och bilder: Monica Tinggård

___________________________________________________________________________________

SWEA Professional AW på Monkey Bar 1/2 2018
Runt 20 Sweor och ett par gäster träffades för att lyssna på Sandra Smith Jansen som driver rekryteringsföretaget, Lynx Headhunting.
Ett intressant och personligt föredrag där Sandra berättade om sin egen resa från skolan till att idag driva eget företag, en resa med sina med och motgångar. Hon gav oss också tips om hur man kan gå tillväga från affärside till verklighet.
Naturligtvis gav kvällen oss också möjlighet för ”networking and smalltalks”.
Text och bilder: Eva Roman

___________________________________________________________________________________

Scramble- tävling på El Higural 31/1 2018

Vilken härlig dag vi fick på El Higueral golfklubb. Vi var sex glada damer som gav oss ut på banan. Vi konstaterade att det var mycket uppför, branta backar, djupa bunkrar och mycket vatten, men annars var det väldans bra.💕

Text och bild: Monica Tinggard

__________________________________________________________________________________

Nätverkslunch 26/1 2018

Så var det dags för årets första nätverkslunch och det kändes väldigt bra att vara tillbaks på Magna igen! Magna bjöd på en synnerligen god lunch och fick mycket positiv respons från de 28 Sweor som kommit till lunchen. Som vanligt var det hög stämning bland Sweorna. Vi hade dessutom celebert besök av vår regionsordförande, Christa Alfredsson, som presenterade sig själv och berättade om sitt arbete som ordförande för vår region och lite senaste nytt från regionen. Eva Roman informerade om det kommande regionsmötet, som i år hålls på Mallorca den 18-21 oktober. Utförligt program kommer senare under våren och alla Sweor är naturligtvis hjärtligt välkomna.

Text och bilder: Monica Tinggard

___________________________________________________________________________________

Frukostmöte 18/1 2018
Årets första frukost möte var på den lilla baren La Terraza Sierra Blanca. Programgruppen har med ljus och lykta letat efter ett alternativ till Aldea, som många tycker ligger långt bort och är tråkigt. Detta var ett försök i ny miljö. Tyvärr motsvarade det inte våra förväntningar. Vi Sweor hade som vanligt trevligt och glatt och vi fick dra extra på smilbanden då en äldre herre kom in efter att ha parkerat sin stora Jaguar utanför. Mannen var endast iförd vit morgonrock och han satte sig vid ett bord bredvid oss med en kopp kaffe och en fet cigarr. När han bolmat färdigt reste han sig och gick. Vi tittade storögt. Ny lokal utlovas till nästa frukost.

Text och bilder: Eva Roman