Network Menu

Genomförda aktiviteter 2017

Program- och Donationskommittén önskar alla Marbella Sweor en God Jul och ett Gott Nytt År med nya aktiviteter och donationer. 🎅🎄

_____________________________________________________________________________________

Aktivitet i donationens tecken: Svenska Skolan i Marbella, 30 november 2017
19 glada Sweor och några gäster åt spanskinspirerad frukostbuffé på Aldea. Klass tre genomförde ett vackert, välsjunget luciatåg inför en förtjust publik och vår ordförande Eva Roman överlämnade 2017 års donationsbevis på 500€ till skolans rektor Denise Jimenez Norrestad. Pengarna går till nya luciakläder och bidrag till en svensktillverkad snickarbänk.

Text: Åsa Ström

Bilder: Lotta Lindberg

______________________________________________________________________________________

Golfdag El Paraiso Golf Club
Måndagen den 27 November var vi 16 glada Sweor och en lika glad gäst, som träffades på El Paraiso Golf Club i Estepona. Programmet för dagen var; träning på driving range, lunch och därefter spel 9 hål på banan dvs. en dag för golfare på alla nivåer.Annci Skoglund som också var dagens värdinna, hade bjudit med sin trevliga man Per Andersson, som normalt arbetar som PGA Pro vid Danderyds Golfklubb i Stockholm. Per gav instruktioner både på Driving Range och ute på banan, och hann också med att ge puttningen en uppfräschning. Ett jättestort tack till Per som vi hoppas få träffa igen.

El Paraiso bjöd på fint väder, god mat och en fantastiskt bra service.
En riktigt härlig dag!

Text och bilder: Maria Wettstam Andersson

_____________________________________________________________________________________

Aktivitet i donationens tecken: Svenska Kyrkan i Fuengirola, 26 november 2017
Efter gudstjänsten, som för första gången inför fullsatt hus hölls av Maria Thorsson, överlämnade Inger Aspund o Margareta Broman från donationskommittén 2017 års donation till Michael Jönsson. Donationen på 500€ går till körverksamheten i Fuengirola och Marbella samt den nybildade gospelkören som med bravur underhöll oss under gudstjänsten. Pengarna kommer bl.a. att användas till kopiering och inköp av noter. 

Text: Margareta Broman

Bilder: Michael Jönsson

_____________________________________________________________________________________

SWEA-Mässan 2017
TACK till alla som kom till SWEAs företagarmässa på H10 Andalucia Plaza. Cirka 500 personer minglade, handlade, åt och drack i salen där 56 utställare visade sina produkter och tjänster.

En härlig blandning av kurser, vingårdar, kläder, möbler, mäklare, hudvård, media, friskvård, restauranger m m fanns på plats.

Vi var ett helt gäng Sweor som turades om med lotteriet, entréavgiften, bjuda på cava och tömma papperskorgar.

Meddela gärna styrelsen om du vill vara med och arrangera nästa år. För ska det bli några fler större event krävs det att vi är många som hjälper till. Då går det som en dans. 💃🏼😁🇸🇪💪🏼👯👍🏼

Text och bilder: Monica Silverstrand

___________________________________________________________________________________

Kvällsmingel 14 november 2017
Ett gäng förväntansfulla Sweor och gäster samlades på Aldea i tisdags kväll. Vi kom dit för mingel med lite vin och tapas samt att lyssna till ett föredrag av vår kära Swea Barbro Kamras.

Barbro tillsammans med sin make Börge skapade och drev under femton år VIDA museum och konsthall på Öland. Vi fick följa deras resa från början med köp av tomt och uppförandet av den vackra byggnaden. Alla möten med kända konstnärer och fantastiska utställningar, förmedlat med charm och vackra bilder.

Text och foto: Christina Björk

 

__________________________________________________________________________________

Nätverkslunch 10 november 2017
Vilken underbar presentation vi fick av vår nya präst i Fuengirola, Maria Thorsson. Maria berättade bland annat om sitt liv som präst i Mali, där hon tillsammans med FN arbetade med fredsbevarande insatser. För mig var det mycket intressant att lyssna på, eftersom jag faktiskt inte visste så mycket om Mali från tidigare och definitivt inte att Sverige, via FN, var involverad där. Michael presenterade Maria på sitt sedvanlig humoristiska vis och lockade till många skratt när han berättade hur han mötte prinsparet Philip och Sofia, på ett bröllop som han var engagerad till. Michael var oerhört entusiastisk över att ha fått Maria knuten till Fuengirola och efter att ha träffat Maria så förstår jag hans glädje och entusiasm. Det blev en, som jag upplevde, mycket uppskattad nätverkslunch.

Text och foto: Monica Tinggård

____________________________________________________________________________________

Utflykt till Gaucin
Den 8 november var vi ett härligt gäng Sweor som mötte upp i Estepona för att ta oss på slingriga vägar upp till den lilla bergsbyn Gaucin.

Väl där gjorde vi en liten rundvandring i byns gränder för att besöka tre av byns många konstnärer som öppnade sina hem och studios för oss. Det var tre fantastiska konstnärer, tre underbara personligheter och tre helt olika och spännande konststilar vi fick ta del av.

Efter nästan 2 timmar av konstupplevelser gick vi vidare till restaurang Platero & Co. Där började vi med ett glas cava på terassen, med en magnifik utsikt. Därefter avnjöt vi den mest fantastiska trerätters.

Vi lämnade Gaucin fulla av intryck, mätta, glada och belåtna. Trots en lång dag hann vi med ett kort stopp på vägen ner för att inhandla lite delikatesser och traktens godast getost på ”Quesos Sierra Crestellina”.

Text och bilder: Inger Holmqvist

_________________________________________________________________________________

Nätverkslunch på Aldea 13 oktober 2017
Föredrag med Therese Lindberg om odlingskonst i Spanska trädgårdar, på terassen och i kruka.
Det var ett mycket givande föredrag där Therese Lindberg gav oss många bra tips på hur vi ska tänka för att få våra växter att grönska och blomma.

Ett ämne som väckte intresse och drog ett härligt gäng på 30 glada Sweor och gäster.

Lunchen på Aldea bjöd också på många samtal, nätverkande och inte minst en rungande allsång, då vi i Mi Ridells ledning stämde upp i hennes helt nyskrivna SWEA-sång.

Text och bilder: Inger Blomqvist

__________________________________________________________________________________

 

Utflykt Malaga
Torsdagen den 2 november åkte ett gäng glada Sweor in till mysiga staden Malaga. Vi startade vid Malagas äldsta vinotek (sedan 1840), Antigua Casa de la Guardia, mitt i centrum. På det gamla anrika vinoteket provade vi olika Vino dulce/Sherry direkt från de gamla trätunnorna.

Vi gick sedan vidare i gamla stan där vi besökte olika vinotek, restauranger och bodegor, där ibland vackra bodegan El Pimpi vid romerska Teatro Romano. Ett besök i saluhallen hanns också med, där vi beundrade alla vackra frukter och grönsaker, färska skaldjur och fiskar samt läckra tapas. Lite shopping hanns också med där någon till och med shoppade tyg för en festblåsa. Dagen slutade (för några) på en av stans härliga takterrasser med utsikt över gamla stan. Vi fick upptäcka många små smultronställen i Malagas gamla gränder och det var en mycket trevlig och lyckad programpunkt som uppskattades av samtliga Sweor som deltog. 

Text och bilder: Kim Blomqvist

________________________________________________________________________

Kvällsmingel på ALDEA: Kosmetisk Akupunktur
Tisdag den 31 oktober var vi 16 Sweor som samlats för att höra Åsa Hallonqvist berätta om kosmetisk akupunktur.

Ett spännande föredrag där vi fick veta att akupunktur också kan reducera rynkor och ärrvävnad. Men att det är återupprättande av balansen i kroppen genom akupunktur, som är viktigast. Naturlig skönhet kommer inifrån. Ett komplext och intressant ämne som vi gärna vill höra mer om.

ALDEA La Quinta Health Resort, bjöd som vanligt på fantastisk Tapas buffé och service.

Text och bilder: Maria Wettstam Andersson

________________________________________________________________________

Frukostmöte på Aldea 26 oktober 2017. Föredrag med Lotta Hammer om Regndroppsmassage och eteriska oljor.
Ett intressant föredrag där Lotta Hammer tog oss genom en resa i de eteriska oljornas historia, deras läkekraft och hur de kan användas i den så kallade regndroppsmassagen.

Därefter avnjöts Aldeas dignande frukostbuffé under, som alltid, många härliga och intressanta samtal.

Text och bilder: Inger Holmqvist

 

_______________________________________________________________________________

Utflykt till Grazalema
20 morgonpigga Sweor möttes upp vid Casinot för vidare färd till Grazalema. Under den två timmar långa färden kunde vi njuta av det vackra spanska landskapet. Blir lika begeistrad varje gång jag åker runt i Spanien och upptäcker hur vackert landskapet är. Vårt första stopp var vid en ostfabrik strax utanför Grazalema, där vi fick information om osttillverkningen och därefter provsmaka de prisbelönta får och getostarna. Väl framme i Grazalema intog vi vår lunch och därefter en guidad tur i staden som idag befolkas av drygt 2000 invånare. Grazalema ligger underbart vackert vid foten av Sierra del Pinar, där det lär finnas fantastiska vandringsleder. Så hit kommer jag att återvända för att närmre utforska dessa. Tack alla för att ni gjorde dagen så lyckad.

Text och bilder: Monica Tinggård

  

_________________________________________________________________________

Vandring i Casares
Vilken härlig dag vi fick på vår vandring i Casares. Först fika hemma hos fina Agneta som också bjöd på en liten rundtur i hennes charmiga hus och ateljé. Efter kaffet var vi redo att påbörja dagens vandring. Det var ett glatt gäng som under prat och skratt tog sig upp för några tuffa backar innan det blev lite plattare terräng. Vi fick även en del oväntade följeslagare på vår vandring, men de var vänligt inställda så det blev inget problem. Efter två timmars vandring  i underbar terräng anlände 11 glada och nöjda Sweor till restaurangen som Agneta valt och där vi kunde njuta av en härlig lunch i glad gemenskap. Tack Agneta för ditt fina arrangemang. // 
Monica Tinggård (text) Susanne Ridoff (bilder).

  

___________________________________________________________________________

Båttur vid Estepona 6/10
15 uppspelta Sweor och 1 gäst träffades vid La Lonja (fiskeauktionshallen) där vi bjöds på kaffe och citronkaka. Därpå gick vi under muntert pladder ombord på våra respektive farkoster; en katamaran och en motorsegelbåt. Shonia och hennes man, Pedro, var ciceron på respektive båt.

Några deltagare hade önskat sig ett lugnt hav vilket värdinnan och vår kära guide, Shonia, Turismo Marinero, givetvis fixade; det var inte en krusning på vattenytan och den andalusiska himlen var, om möjligt, ännu blåare än vanligt! I kortege begav vi oss ut på vår seglats.

Det visade sig snart att en liten fiskebåt var vårt mål för dagen.
Två män stod på däck och plötsligt poppade en tredje man, klädd i dykardräkt, upp bredvid båten! Han hoppade vigt ombord och presenterade sig. Palu, av holländskt/indonesiskt ursprung, har under flera år ägnat all sin tid och kraft åt att odla fram en speciell mussla, zamburiña, på ekologisk väg. Han är pionjär inom detta område och vattnen utanför Estepona är idealiska för denna unika marina satsning.

Zamburiña eller chlamys varia, som tillhör familjen kammusslor, beskrevs redan 1758 av Carl von Linné. Palu berättade om sitt spännande projekt och öppnade några musslor som vi med skräckblandad förtjusning,provsmakade. Denna delikatess har en lite pepprig, havsmättat smak och kan beställas på få några restauranger i Estepona. På vägen tillbaka bjöds vi på empanadas och förfriskningar.

Som avslutning på denna härliga dag åt vi lunch på Taberna de Lucía som dukade upp en fantastisk måltid som varade länge, länge…

Text och bilder: Margareta Broman

___________________________________________________________________________________

Utbildning SWEA-hemsidorna, Facebook och medlemsregistret
Igår var vi 8 Sweor som sågs på OWL Café i Marbella. Syftet med aktiviteten var att visa hur medlemsregistret, Facebookgrupperna och SWEA-hemsidorna fungerar. Denna aktivitet har i vårens enkätundersökning efterfrågats av flera Sweor och äntligen blev den av.
Ann (”medlemsregisterproffset”) visade hur vi loggar in i medlemsregistret samt vilka funktioner vi kan ha användning av. Jag berättade hur SWEA-hemsidorna och Facebookgrupperna fungerar. Utöver det svarade vi (så gott vi kunde) på alla möjliga teknikrelaterade frågor. En snabb fika hann vi också med men tiden sprang iväg. Det var en lyckad aktivitet och vi alla lämnade OWL Café med ny kunskap. Tack för en trevlig eftermiddag!

Text: Madeleine Lidfeldt

Bilder: Eva Roman & Susanne Ridoff

  

  

___________________________________________________________________________________

Frukostmöte 28 september 2017
Höstsäsongens första frukostmöte inleddes med sång!

Ett trettiotal morgonpigga, glada och pratsamma Sweor hade samlats på Aldea La Quinta Health Resort till säsongens första frukostmöte. Frukostvärdinna för dagen var Christina Hoffman Orlich. Efter det att hon hälsat alla välkomna lämnades stafettpinnen över till Mi Ridell som letat fram texten till SWEA-sången. Anförda av Mi stämde alla Sweorna in med liv och lust i sången.

Därefter informerade Karin Acton kort om den förestående SWEA mässan och att det för ögonblicket inte finns någon lotteriansvarig. Karin bad de närvarande anmäla intresse eller fråga några som inte var där om de vill ställa upp. Margareta Broman, hittills lotteriansvarig, tillade att det finns planer på att tillsätta ett team på 3 personer vilket avsevärt kommer att underlätta ansvaret för lotteriet framöver. Margareta sade att hon naturligtvis kommer att dela med sig av sina erfarenheter och initialt vara back-up till detta team. Intresseanmälan riktas snarast till styrelsen.

Efter den lekamliga spisen var det dags för den andliga. Mats Björkman, Sydkusten, höll som vanligt en informativ och engagerad information om Spanien idag; allt från det komplexa politiska läget i Katalonien till hur många turister som besökt Spanien under sommaren.

Text: Christina Hoffman Orlich
Bilder: Margareta Broman
  

  

  

______________________________________________________________________________

 

Kvällsaktivitet 26 september 2017
Säsongens första kvällsarrangemang, ett föredrag av Richard Björkman, Sydkusten på temat ”Från Tapas till Cocido” ägde rum på Aldea La Quinta Health Resort.

Efter sedvanligt cava mingel och känsloladdade återseendescener bänkade sig 15 Sweor i biosalongen. Förväntningarna på detta spännande föredrag var stora och infriades med råge!

Richard, ackompanjerad av ljusbilder och några videosnuttar, berättade bl.a. om uppkomsten av ordet tapas (från verbet tapar = täcka). Sägnen säger att kung Alfonso XII besökte en bar i Cádiz, där kyparen täckte hans sherryglas med en skiva serrano. Kungen undrade varför och fick till svar att man ville skydda hans sherry från sanden som virvlade runt denna blåsiga dag.

Många läckra bilder på tapas presenterades och Richard förklarade vad de kan bestå av. Olika sorters ost och skinka är den vanligaste komponenten liksom grönsaker, friterad fisk o skaldjur men det är bara fantasin som sätter gränser här. Hans egen favorit tapa är tortilla som enligt honom, när han lagar den själv, skall vara lite krämig inuti vilket är vanligt i Madrid och norra Spanien i motsats till den andalusiska som är torr inuti.

Vi fick även lära oss att tapas I Baskien kallas för pintxos (pinchos) = pinne/spik (numera används tandpetare), som håller fast innehållet med en skiva bröd.

En typisk spansk frukost visades som ofta består av pan tostado con tomate y aceite (rostat bröd med krossade tomater och olivolja) och café con leche. Här hävdade Richard bestämt att kaffe i glas smakar mycket bättre än i kopp eftersom man ser vad man dricker samt att kaffet i Andalusien är mycket varmare än i övriga Spanien.

Därpå gjordes en avstickare till kantareller som växer i Richards hemtrakter men han ville dessvärre inte avslöja sina specialställen…. Sedan berättade han om vild sparris och här tillåter jag mig att saxa följande från Sydkusten: ”Säsongen för vildsparris börjar i mars. Det är fritt fram att plocka, men det krävs ett mycket vant öga för att spåra de smala rackarna, som kamouflerar sig som stickbuskar. Smaken på vildsparris är ganska bitter, jämfört med grön köpsparris och tillreds vanligast i äggröra.”

Vi togs med på en videoresa i Malagas saluhall ”Las Atarazanas”. Imponerande!! En hall som ligger närmare Marbella är Mercado Municipal. Den är också väl värd ett besök! Richard berättade vidare att en gourmethall är planerad på Boulevarden i San Pedro. Även den befintliga saluhallen i Estepona lär så småningom gå igenom ett kvalitetslyft.

Under tilltagande hunger kom vi nu in på spansk husmanskost. Vi fick lära oss att det i en autentisk paella är avorioris (detsamma som används i italiensk risotto) som gäller, ingenting annat. Denna rätt har sitt ursprung i Valencia där avorioriset började odlas redan på morernas tid. Rätten har fått sitt namn av kärlet den tillagas i, efter valencianskans ord för stekkärl (platt, rund, två handtag).

Därpå följde bilder på diverse traditionella korv- o böngrytor som Richard berättade om för att sedan komma in på grytornas gryta ”Rabo de Toro”. Här gick han steg för steg igenom sitt eget recept som går att googla fram på ”Sydkusten rabo de toro”.

Slutligen tog Richard upp postre = dessert som inte intar någon stor plats i det spanska köket. Färsk frukt är en vanlig avslutning på en god måltid men de går dock inte att här utesluta flan contra crema catalana (karamelliserad yta av socker). Tips: fråga alltid om restaurangen gör sin egen flan innan du väljer denna dessert!

Som en liten avslutningsknorr visade Richard en bild på olika kaffevarianter presenterade på väggplatta i keramik från Las Atarzanas i Malaga; ett njutbart måltidsavslutande eldorado för oss på Kusten att botanisera i!

Efter detta fantastiska föredrag och gravt utmattade av hunger angrep vi Aldeas fantastiska tapasbuffé bestående av mandelsoppa med melon, salmorejo med ankkött, laxtartar med yoghurt, foie-gras paté (kalla), miniburgare med karamelliserad lök, räkor i tempura med wacame tång, kycklingspett teriyaki (varma) samt miniburgare med vanilj, franska bakverk, chokladbitar (dessert).

-0-0-0-0-

Ja, det blev en lång text som kompensation för det sorgliga faktum att jag glömde att ta bilder/be någon göra detsamma. Sorry, ladies!!!

Text: Margareta Broman
Foto: Richard Björkman

___________________________________________________________________________________

Nätverkslunch 15 september 2017
Höstens första SWEA träff startade med 32 glada, fräscha och brunbrända Sweor. Samtalen och skratten gick i högan sky. Tänk så trevligt det är att ses igen efter sommaruppehållet.

Jag, som värdinna planerade att ge en hel del information, men insåg snabbt att jag fick hålla det kort, här ville man hellre tala med varandra.

Monica Tinggård berättade lite om höstens fina program och Eva Willenheimer talade lite kort om sin verksamhet.

Som vanligt god mat och fint bemötande på Magna café.

Vilken rivstart vi fick, det bådar gott för framtiden…

Text: Eva Roman

Bilder: Margareta Broman

 

 

  

___________________________________________________________________________________

Nationaldagsfirande 
5 glada Sweor och en gäst åt först medhavd picknick med lämpliga drycker i glasen hos Maria Soneby på Sveriges Nationaldag🇸🇪.

Samtalen ville aldrig ta slut så därför anlände vi lite sent till Karma Beach där vi fortsatte firandet tillsammans med andra svenskar. Monica Silverstrand och Erik Grahn stod för sedvanlig medryckande underhållning🎸🎤. Det blev en trevlig avslutning på vårt fina tjejmöte!👯👯👯

Text: Maria Soneby

Bilder: Helena Ulappa

 

  

__________________________________________________________________________________

Frukostmöte 25 maj 2017
Säsongens sista frukostmöte gick av stapeln 25/5 på Los Naranjos.

Många intressanta samtal och glada skratt blev det när 8 morgonpigga Sweor och en gäst åt frukost tillsammans.

Nu återstår bara nationaldagsfirandet 6/6, den här säsongen, innan vi i PK-gruppen lanserar höstens spännande program.

Text och bilder: Inger Holmqvist

   

  

 .

_________________________________________________________________________________

Vårens sista nätverkslunch 19 maj 2017
Vårens sista nätverkslunch avhölls fredag 19 maj 2017. Vi var totalt 9 Sweor och en gäst som återigen fick njuta av Magna Cafés goda mat och service. 

Mysigt litet event där vi alla kunde sitta runt ett bord och lära känna varandra lite bättre. 

Gästen som heter Åsa Hallonqvist och är bonusdotter till Maria Wettstam Andersson, fick dessutom möjlighet att ge en liten “aptitretare” på vad som skall komma på SWEA-programmet i höst.

Då kommer Åsa tillbaka för att hålla föredrag om bl.a. kosmetisk akupunktur. En härlig lunch med fantastiskt väder och som vanligt, glada och härliga Sweor.

Text och bilder: Maria Wettstam Andersson

  

 

_______________________________________________________________________________

Sommarmiddag på Pepe’s Beach, så härligt!
13 Sweor och 2 gäster träffades igår på mysiga Pepe’s beach. Ett strand chiringuito som ligger på Saladillostranden i Estepona.

En oformell middag där alla valde fritt från Pepe’s frikostiga meny, naturligtvis med en dominans av fisk o skaldjur.

Vindstilla och en sol som värmde gjorde att vi kunde sitta ute hela kvällen. När ljusen släktes och personalen började att gå hem insåg vi att det nog var dags att bryta upp :-). En fantastiskt trevlig kväll med som vanligt underbara Sweor och gäster.

Text och Bilder: Maria Wettstam Andersson

 

 

 

________________________________________________________________________________

Lunch på Escuela Hosteleria i Benahavís 4/5
Vi var 14 Sweor och 3 gäster som mycket förväntansfulla åkte upp till Benahavís för att smaka på Restaurangskolans överraskningsmeny.

Vi blev väl mottagna i entrén och 1 glas cava gjorde att stämningen omgående var på topp. 

Därpå gick vi upp till restaurangen där vi proffsigt serverades en 5 rätters meny bestående av två appetizers (kall respektive varm), förrätt, varmrätt (val mellan fisk och kött) samt dessert. Till kaffet bjöds vi på petit fours som naturligtvis ingen kunde motstå trots denna rikliga gastronomiska lunch… Det spanska köket var genomgående representerat med pikanta inslag från det japanska. Suveränt!  

En av lärarna berättade lite om skolan som funnits sedan 2006. Serveringseleverna går igenom 1 års utbildning och kökseleverna 2 år. De flesta kommer från Andalusien men även utländska deltagare är välkomna. En elev från Frankrike berättade sakkunnigt om ingredienserna i varje rätt samt avslöjade också några såsrecept. Allas öron var spetsade!

Efter måltiden, som var en sann njutning för både öga och gom, kramade vi om varandra och önskade glad sommar då flera deltagare beger sig till Sverige de närmaste dagarna. 

Jag vill varmt rekommendera ett besök på Skolan; kanske i samband med någon speciell händelse som man vill fira! Bäst är dock att reservera bord då restaurangen är mycket populär.

Text: Birgitta Sund 

Bilder: Margareta Broman

IMG_2079  IMG_2084

IMG_2076  IMG_2086

IMG_2069  IMG_2073

__________________________________________________________________________________

Makeup-kurs i Estepona 2/5
En liten skara på 4 Sweor samlades hos Andrea Alcivar Beauty & Image. Syftet var att lära sig hur man lägger en naturlig makeup, få råd om makeup-färger och knep för att se piggare och slätare ut samt hur produkterna appliceras.

Helena korades till försöksobjekt och vi andra följde spänt hur Andrea mycket proffsigt och med genomgående pedagogiska kommentarer förändrade hennes halva ansikte. 

Därpå var det dags för oss andra att ta fram våra egna makeup produkter och försöka genomgå samma förändring. Andrea hjälpte tålmodigt till och vi konstaterade att det var ett privilegium att vara en så liten grupp. 

Hon visade hur vi i tur och ordning skulle applicera pre-base, base, rouge, ögonskugga, eyeliner, mascara samt läppstift (där allas läppar genomgick en viss storleksförändring…) på ena ansiktshalvan. Sedan skulle vi med osäkert handlag försöka kopiera detta proffsiga utförande till den andra ansiktshalvan…. Hoppas alla förstår hur kul vi hade och vilken sammansvetsad grupp vi blev!

Resultat: Vi såg alla, efter 4 timmars träning, naturliga ut men ändå inte = vi hade fått hjälp att välja våra respektive färgscheman och, ännu bättre, framhäva vår naturligt skönhet….. med några enkla knep!

Uppspelta och undersköna begav vi oss till närliggande Oliva Iberoteca i Esteponas Casco Antiguo där vi intog en härlig middag ackompanjerad av många muntra skratt.

Text och bilder: Margareta Broman

IMG_2021  IMG_2025

IMG_2037  IMG_2044

IMG_2057  IMG_2053

________________________________________________________________________________

Japansk matlagning på Shanti-Som 24/4
8 mycket förväntansfulla Sweor och 2 gäster började sin fantastiska kväll tillsammans med 30 min. meditation. Några blev så avkopplade att de snarkade (inga namn här inte…) vilket var en komplimang till vår japanska instruktör. Själv hade jag aldrig mediterat tidigare och är redan fångad. Till min förvåning lyckades jag koppla av totalt (utan att snarka…) och kände mig både utvilad och full av entusiasm efteråt.

Därpå begav vi oss in i matsalen där vi hälsades välkomna av kvällens förstklassiga chef, Carlos. Mamman kommer från Helsingborg och pappan är spanjor. För första gången höll han denna kurs i sushitillverkning på pikant skånska med diverse spanska ord inpetade. Charmerande!

Carlos presenterade oss under kvällen för några råvaror, bl.a. kombu (tång), bonito (en typ av tonfisk, här rökt och i flingform), shiitakesvamp (torkad) samt daikon (en mild typ av stor rädisa) som vi alla fick lukta och känna på.

Sedan började matlagningen!

Dashi, som är basen för många japanska soppor, puttrade snart muntert på spisen (vatten, kombu, bonito) och Ann njöt speciellt av den goda doften som mötte henne!

Som inledning till vår egenhändigt hopknåpade sushi måltid hackade vi olika ingredienser av hjärtans lust och tack vare Carlos´ tålmodiga och professionella ledning lyckades vi med denna uppgift – med alla 10 fingrarna i behåll…

Vi lärde oss att fylla dumpings med en härligt ingefärs-/vitlökskryddad köttfärsblandning och vika ihop kanterna nästan lika bra som Carlos…

Vi tillverkade makirullar genom att på en bambumatta (makisu) lägga ut noriblad (sjögräs), kokt sushiris (japonica), lite finhackad gurka, avokado och wasabi. Sedan med svett på pannan lyckades vi rulla upp det hela o lägga laxskivor runt om för att sedan efter hoprullning skära våra mästerverk i ca 8 bitar som vi doppade i ljus soya och medelst pinnar lyckades föra till munnen. Gissa om vi var stolta och njöt!

Carlos, till vilken vi alla förlorade våra hjärtan, avslutade kvällen med att tillverka en varm sushi kallad ”vikingaskeppet” som han vann 5:e pris för i VM i japansk matlagning.

Trötta men lyckliga och gravt matskadade lämnade vi Shanti-Som 4 timmar senare. Vi var alla överens om att en sådan här typ av aktivitet med en liten grupp, som arbetar tillsammans, är så givande och gör att man kommer varandra så oroligt mycket närmare.

Tack, Shanti-Som och alla deltagare för en oförglömlig afton!

Text och bilder: Margareta Broman

IMG_1935  IMG_1958

IMG_1962  IMG_1965

IMG_1969  IMG_2007

                 IMG_1997  IMG_2004

_________________________________________________________________________________

Nätverkslunch
Efter ett litet uppehåll, så var vi åter på Magna Café för vår nätverkslunch. Trevligt att vara tillbaks igen och det verkade även de trettio glada damer som kom till lunchen tycka. Det blev en lunch fylld med information från våra Sweor. Först ut var Rose-Marie som berättade om SWEA som organisation och om vilken glädje och nytta vi har av att vara medlemmar i detta fantastiska globala nätverk. Som vanligt bjöd Rose-Marie på en gedigen och informativ genomgång om SWEA. Britten och Agneta berättade om sina förestående aktiviteter, såsom hattparad och keramikutställning. Sist men inte minst berättade Carita om den ögonklinik, Sol Eyes, som hon förestår och bjöd även in till en informationskväll där. Som vanligt blev det en lyckad tillställning med mycket information, prat och skratt.

Text: Monica Tinggård

Bilder: Margareta Broman och Eva Roman

IMG_1901  1746E883-A568-4CCB-BAAD-B513FE2ABA31

95AF3DBB-3E63-4554-9473-339F0036432E  67A5E247-B976-4C0C-9F88-4FE4FD5E30CD

0411DA1B-59B5-433F-9452-CB0CC8B55D99  DD63202F-E655-40F4-AAC5-5F2EEF922262

_________________________________________________________________________________

Modevisningen 5/4
SWEA Marbellas största begivenhet under våren är utan tvekan vår modevisning. En festlig tillställning vilken det är roligt att komma tidigt till för att se alla festklädda Sweor välla för att börja eftermiddagen med cava och härliga tapas. Stämningen är hög och hjärtlig, ett förväntansfullt sorl hörs.

Det är också lika roligt att smita in backstage och se våra modeller smått stressade prova kläder, samtidigt som frisören och makeupartisten försöker göra sitt jobb för att göra våra modeller så vackra som möjligt.

Efter någon timmes minglande intog vi alla våra plaster och årets konferencier Monica Silverstrand, ledde oss, på ett mycket trevlig sätt, genom visningen med att berätta om varje företagare och var de har sina butiker. Varje modell hade två byten från varje företagare.

Halvvägs genom visningen serverades cava och god choklad. I pausen genomförde Margareta Broman lotteridragningen. Det var många fina vinster som lottades ut till glada vinnare.

Under hela visningen spelades härlig, medryckande musik samt glada tillrop från Monica. Showen avslutades med att alla modeller och företagsrepresentanter gick upp på scenen där de fick rungande applåder och visslingar.

Efter visningen blev det rusning backstage eftersom alla butiker erbjöd extra fina rabatter på de fina visningskläderna och de erbjöd även rabatter på kläderna i butikerna för det fall vi hellre ville gå och handla i lugn och ro.

Margareta som har varit ansvarig för våra stora lotterier under ett par år har nu beslutat att detta var hennes sista. Jag passar därför på att tacka av henne för det fina jobb hon gjort och hoppas att någon annan glad kraft vill ta vid.

Ett särskilt tack går förstås till våra eminenta arrangörer, Karin Acton och Karin Pimenta samt till Monica Silverstrand som var en helt strålande konferencier.

Vi tackar också våra modeller: Charlotte Jones-Sievers, Elisabet Sjöberg, Gunilla Nott, Christina Radics, Annis Åhslund, Petra Lundberg, Marie-Louise Gelfgren och Asta Westerholm.

Ett stort tack till Hotel H10 Andalucía Plaza för att vi fick arrangera evenemanget i era fantastiska lokaler.

Medverkande butiker var: Twist, Gunnel´s Fasion, Nina B, Gina B, Marccain Store och
Eivy Flodin Smycken.

Hår: Hair by Linda, Linda Rise med hjälp av Niclas
Make-up: Charlotte Lothigius
Fotograf: Agata Jensen, för att se Agatas fotoalbum från modevisningen klicka HÄR.

Text och mingelfoton: Eva Roman

850DDB1F-0576-452E-B5E0-2ED1CC416E63  0945970D-2954-4CC3-81E2-BC7321DE72A9

35A842B0-F0A4-4D6B-A014-C70CE1BC3B2D  74261ADC-F583-496C-B79D-A589FA224902

ECE67FE8-6C84-45BF-9F42-77BEBED3A50C  6E84F818-B950-4BAE-ADA2-3713A7F9AC37

E3711C55-C455-43A8-AAAC-38C2D0A11D94  362EE0DE-2030-4175-951E-E7C11BB669A4

897DE068-885F-40BF-921E-D1567798C396  D463EC2D-AC99-4A40-A116-F6557098CE9B

___________________________________________________________________________________

Frukostmöte 30/3
Min första erfarenhet som värdinna på dagens frukostmöte gav mersmak! 

Alla var nöjda med Aldeas rikliga och alltid lika välsmakande frukostbuffé. Efter avslutad måltid gick vi till biosalongen där Mats Björkman, Sydkusten gav oss en överblick av framför allt det politiska läget i dagens Spanien; så värdefullt för oss som inte talar spanska och inte kan följa med i spanska tidningar och nyheter. Jag tackar Margareta som var ett stort stöd som sufflös när jag kom av mig. För mig var det ett trevligt möte tillsammans med alla morgonpigga Sweor.

Text: Ewelyn Grynning

Bilder: Margareta Broman

IMG_1798  IMG_1801

IMG_1799  IMG_1803

IMG_1806  IMG_1807

___________________________________________________________________________________

Hängande staden 29/3
Vilken underbart fin tur vi fick till Alhama De Granada. Vädret var på vår sida och i strålande solsken kunde vi njuta av de vackra vyerna utmed vägen till vårt resmål. Vi startade vår resa redan klockan åtta på morgonen och var inte tillbaks förrän klockan åtta på kvällen, så det blev en lång, men mycket innehållsrik dag. Väl på plats i Alhama mötte vår guide upp och tog  oss med på en rundtur i den gamla anrika staden. Hon berättade ingående om stadens magnifika historia. När det var dags för lunch, fick vi ta en  promenad genom en något kuperad terräng, med magnifika berg och porlande vattendrag, för att nå vårt värdshus. Efter en fantastiskt god lunch (och riklig sådan), var det dags för en ny promenad runt en av de de stora dammarna som ligger i området. Även här ledsagades vi av en kunnig guide. Som vanligt hade vi vår kunniga och trevliga guide Magdalena med oss, som på sitt entusiastiska sätt såg till att allt flöt på enligt plan. Alla verkade väldigt nöjda, om än en dock trötta, när vi återkom till våra egna hemtrakter igen. En resa att rekommendera för dem som inte hade möjlighet att följa med.

Text och bilder: Monica Tinggård

 

IMG_3974 IMG_3975                IMG_3976   IMG_3977 IMG_3978

________________________________________________________________________________

Bouledagen i finca Grahn 20/3
Vårdagjämningen firades i strålande sol och ljuvlig värme uppe i Alhaurin el Grande hos Camilla Grahn. Tillsammans med Monica Silverstrand hade hon sytt ihop ett härligt program för de 14 Sweor som medverkade.

Bouletävlingen spelades i cup-stil där alla lag mötte alla i totalt 10 matcher. Vi var alla tacksamma för den härligt skuggiga uteplatsen där vi även intog oliver och rosévin.

Efter att Britten Emme och Åsa Ström stod som segrare genom att i sista matchen slå värdinnornas lag med 5-0 i ett enda svep (se bild) åt vi medhavd lunch och bjöds på kaffe och kaka.

Därefter var det dags för ett kvinno-quiz med ett dussin frågor om kvinnor, med musikinslag. Efter två utslagsfrågor var det Britten Emme som även här tog hem priset – en vacker skål från Marta-Lena Malmströms keramikverkstad.

Under många glada skratt enades vi om att det hade varit en särdeles trevlig dag, som vi gärna gör om.

Text och bilder: Monica Silverstrand

fin ca 4  finca 5  finca1      

finca 3  finca 2

finca 7  finca 9

 finca 8  finca 6

________________________________________________________________________________

Nätverkslunch 17/3
Vi var 36 Sweor och 5 gäster som återigen träffades på fantastiska Aldea La Quinta Health Resort, som ligger strax norr om San Pedro på vägen upp till Ronda.

Föredraget idag hade titeln: “Från Gunnar till Gunvor” och handlade om en speciell resa genom livet.

Hon började med att berätta när Gunnar vid 8 års ålder första gången upptäckte sin känsla för kvinnliga kläder och fortsatte sin fantastiska berättelse ända fram till idag. Nu lever Gunvor sedan 2001 lycklig i sin rätta identitet.

En mycket fängslande, underhållande och rörande berättelse om en mycket intressant resa, som berörde oss alla djupt.

Efter föredraget serverade Aldea som vanligt en utsökt 3 rätters lunch.

Text: Maria Wettstam Andersson

Bilder: Margareta Broman

IMG_1687  IMG_1688

IMG_1692  IMG_1693

IMG_1696  IMG_1697

IMG_1698  IMG_1706  IMG_1686

_______________________________________________________________________________

Internationella Kvinnodagen firades gemensamt med Swea och Svenska Kyrkan 8/3
Vilken succé det blev, trots smolk i bägaren när huvudtalaren Elisabet Höglund ställde in p.g.a. sjukdom samma morgon. Efter lite kaotiskt tänkande, fick vi ändra programmet något. Lena Ottosson blev istället vår huvudtalare, och vilken fantastisk berättelse hon gav oss. Lena, som är utbildad socionom (bland mycket annat), har tidigare arbetat i socialtjänsten i Malmö och där med missbrukande / prostituerade kvinnor, oftast är det ett samband mellan missbruk och prostitution. Lena gav oss en bild av hur deras arbete såg ut och vilken tillvaro dessa kvinnor lever i. Mycket intressant föredrag och som bidrog till att få igång debatten om kvinnors utsatthet och den ojämlikhet som fortfarande råder mellan kvinnor och män. Vi fick ta del av några av deltagarnas erfarenheter, bl a av Anna Frostin som berättade om sitt banbrytande arbete inom psykoterapin, där hon var en av förgrundsgestalterna inom KBT behandling. En annan tungviktare som gjorde dagen till en succé var Monica Silverstrand, som med sin sång förgyllde eftermiddagen. Hon satte tonen redan från start med den mäktiga Gabriella och avslutade vår eftermiddag med en Kärleksvisa. Vilken tur att vi har denna kvinna i vår organisation.  Även en man smög sig in i talargruppen, det var Michael, präst i Svenska Kyrkan och även Lenas man, som önskade oss välkomna till Kyrkan och som, på sitt karaktäristiska sätt, med mycket humor och lite allvar, berättade om sin väg till utlandstjänstgöring, där det visade sig att Lena spelade en stor roll för att han fick sitt första utlandsjobb i Holland.

Vi var fantastiska 77 kvinnor som slöt upp och njöt av den lunch som Svenska Kyrkan hade tillagat. Stort tack till personalen på Svenska Kyrkan för deras insatser.

Avslutningsvis vill jag tacka alla er som deltog i dagens firande och för att ni alla gjorde dagen till den succé den blev.

Text: Monica Tinggård

Bilder: Margareta Broman

Kvinnodagen 2  Kvinnodagen 3

Kvinnodagen 4  Kvinnodagen 5

__________________________________________________________________________________

Välkomstmöte för nya Sweor 6/3
I måndags kväll hade vi ett uppskattat välkomstmöte på Tompas Bodega i Marbella, för våra nya Sweor. Vi var 17 stycken som slöt upp, varav 13 var nya Sweor. Vi började med lite mingel och Cava och därefter avnjöt vi Tompas berömda räkmackor och ett glas vin. Under middagen berättade Eva Roman om Swea som organisation, PK gruppen samt övriga styrelsemedlemmar berättade om sina respektive arbetsuppgifter och vad som planeras framgent för Swea i Marbella.

Vi delade sedan med oss av våra erfarenheter och berättade kort om vilka vi var och var vi befinner oss i livet. Jag kan konstatera att vi har blivit berikade med antal mycket trevliga och intressanta Sweor och kvällen blev väldigt lyckad och som sagt väldigt uppskattad av alla.

Text: Monica Tinggård

Bilder: Margareta Broman

IMG_1524  IMG_1508

IMG_1509  IMG_1510

IMG_1513  IMG_1514

IMG_1517  IMG_1518

IMG_1520  IMG_1522

_______________________________________________________________________________

SWEA vandring Benahavís 2/3
Det blev en varm och solig torsdag då 11 Sweor samlades för en vandring kring Benahavís. Vi parkerade vid en liten kyrka för att sedan gå vandringsleden Sendero de Las Angosturas som är 5 km lång. Längs stigen fanns det fina små skyltar som berättar både på spanska och engelska vad det var för träd och växter som växer utmed leden. 

Vi vandrade längs lummiga lundar, stilla flytande vattenkanaler och porlande bäckar. Vi såg spåren efter vildsvinens bökande.  

Utsikten var fantastisk och vi njöt av varandras sällskap och kunskap.

Efter vandringen begav vi oss in till Plaza Castillo, Benahavís för att i solen avnjuta en underbart god och trevlig femrättersmeny på restaurang La Torre.

Text: Birgitta Sund och Bente Erlandsson

Bilder: Birgitta Sund

IMG_2584  IMG_2590  IMG_2579 

IMG_2593

__________________________________________________________________________________

Årsmöte 2017
Ett 60-tal Sweor närvarade på årsmötet som hölls på Hotel H10. Årsmötet avklarades snabbt och de närvarande godkände valberednings förslag till styrelse, revisorer och donationskommitté. En ny valberedning valdes också. Vår ekonomi genomgicks och ny budget antogs samt medlemmarna överenskom om en avgiftshöjning 2018 med 5€. Medlemsavgiften från 2018 blir därför 45€.

Alla namn har uppdaterats på hemsidan.

Efter årsmötet minglade vi och drack ett glas cava samt kunde lyssna på härlig musik av Marc Connor. Middagen intogs vid vackert dukade bord. Till efterrätten presenterade Margareta Broman vinsterna från lotteriet och det var många lyckliga vinnare till fina saker. Därefter spelades musiken upp igen och det var många Sweor som svängde sina lurviga till den mycket dansvänliga musiken. En lyckad kväll som avslutades runt 23-tiden.

Text: Eva Roman

Bilder: Lotta Lindberg

23   27

28   29

30   16804479_10155043224170682_1604865957564970493_o

20

 

 

 

 

 

 

Styrelsen från vänster: Karin, Ann, Margareta, Helena, Carin, Eva.
På bilden fattas Christina och Erica som inte kunde närvara.

________________________________________________________________________________

Nätverkslunch 17/2
Vi började med ett glas cava och sedvanligt kvittrigt mingel utanför biosalongen på Aldea. Därpå började föredraget.

Dagens tema stod arkitekt Eva Gabrielsson för. Hennes föredrag tillsammans med bildspel handlade om stadsplaneraren PO Hallmans påverkan av stadsmiljön mellan 1900-1030 i både Stockholm och resten av Sverige; ett ovanligt kulturarv, som Eva håller på att skriva en bok om. 

32 Sweor och 5 gäster deltog och ställde diverse engagerade frågor.

Därpå begav vi oss till en vackert dukat matsal där det serverades en fantastisk 3-rätters måltid inkl en inledande amuse-bouce som Aldea bjöd på. Under måltiden informerade några Sweor om aktuella händelser och lunchen avslutades med att Chef, José Miguel, och hans professionella personal fick en varm applåd.

Text: Margareta Broman

Bilder: Monica Tinggård och Kim Björkqvist

IMG_8400  IMG_8402

IMG_8404  IMG_8393       

     Monica, Alonso  IMG_8384  IMG_8389

________________________________________________________________________

Mandelblomsvandringen
Bussen med vår guide Magdalena kom kl. 09.00 till Nueva Andalucía, vi som steg ombord var  21 förväntansfulla Sweor. Vi startade mot Malaga, strax norr om staden åkte vi av motorvägen och fick gott morgonkaffe med bocadillos. Vår resa fortsatte på en liten, slingrande och otroligt vacker väg upp till Almogia. Här väntade vår vandrarguide Antonio för att ta oss runt på ”Rutorna”. Vi fick börja som bergsgetter klättrande utefter berget bland stock och sten… Vi kom alla ner under glada tillrop. Väl nere fick vi njuta av fantastiska vackra ängar med massor av gula små vårblommor och de vita/rosa mandelträden.

Bussen tog oss vidare upp mot El Torcal, vi höll oss på sydsluttningen upp till en plats som heter La Joya och ett Rural Hotel som heter Fuente del Sol (Hotel, Spa & Events). En fantastisk plats mitt ute i ingenting eller om man vill ”An unique place in the heart of Andalusia” som hotellet säger själva. Här blev vi serverade en mycket välsmakande och riklig lunch med goda viner därtill. Vi trivdes så bra att vi var hemma lite senare än beräknat, först vid halvåtta stannade bussen vid Casino.  Men jag tror att de flesta av oss längtade tillbaka upp till bergen och allt det vackra, man blir helt enkelt bergtagen.

Text och bilder: Asta Westerholm

IMG_1150  image7  image6

image4  image1  image2________________________________________________________________________

Succéfrukost på Aldea La Quinta Health Resort
Under tiden som morgonrodnaden fortfarande dröjde sig kvar på himlen så letade sig Sweorna fram till Aldea La Quinta Health Resort. Många hade tagit god tid på sig för att hitta till den nya adressen och snart var samtalen igång framför dörren till frukostmatsalen. När alla 35 Sweor anlänt släpptes vi in i den vackra frukostmatsalen och det gick nästan ett sus genom gruppen. Vilken frukostbuffé de dukat upp för oss! Yoghurt, frukt, grönsaker, varm mat med ägg bacon och grillade tomater, nybakt bröd, färskpressad juice, varma drycker och så det där lilla söta som många Sweor mumsade på till efterrätt.

När alla verkade mätta och nöjda så presenterade värdinnan Eva Willenheimer dagens tema som var beröring. Vi fick lära oss mer om hormonet oxytocin och kroppens eget ”lugn och ro-system”. Genom ett par övningar provade vi hur vår privata sfär känns igen och hur en ”snäll” beröring kan vara läkande.

Vi blev väl mottagna på Aldea La Quinta Health Resort. Deras varma människosyn kändes nästan i väggarna och i atmosfären. Vi erbjöds en guidad tur i de nyrenoverade lokalerna och många Sweor tog chansen att bekanta sig med SPA-avdelningen, träningslokalerna och rummen för gästerna. Aldea La Quinta Health Resorts gäster är såväl människor i behov av rehabilitering som turister som söker en vacker miljö.

Text: Eva Willenheimer

Bilder: Monika von Schantz

frukost_47_m  frukost_50_m

DSC02384_cm

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________

Nätverkslunch 20/1
Ett trettiotal glada Sweor samlades på Magna Café i fredags för att tillsammans avnjuta en god lunch. Det bjöds på vällagad mat och många trevliga samtal.

Värdinnan för lunchen, Eva Roman, hälsade alla välkomna tillbaka efter juluppehållet.                   Margareta Broman gick igenom vårens fullspäckade program. Alla aktiviteter går att läsa om i evenemangskalendern här på hemsidan. Karin Acton berättade om den efterlängtade galamiddagen som är 20 februari på Hotell H10 i Nueva Andalucía, det kommer att bli en festlig kväll. På nätverkslunchen fick flera nya medlemmar presentera sig, varmt välkomna vill vi hälsa er!

Äntligen är vårens program igång, vi har många spännande aktiviteter att se fram emot tillsammans!

Text och bilder: Madeleine Lidfeldt

image1  image2  image5

image8  image6  image7

image9  image10